Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní aspekty Tv a sportu (KTV / 4041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 4041 - Právní aspekty Tv a sportu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:1. Vymezení a charakteristika základních právních pojmů a vztahů2. Vývoj právních vztahů v oblasti sportu, tělesné výchovy a práva, přehled právní úpravy ve sportu v ČR3. Evropská unie - sport a právo, mezinárodní smlouvy a organizace v oblasti sportu a dopingu4. Právní rámec výkonu sportovní činnosti5. Sportovní legislativa a soukromá sportovní pravidla6. Podnikání ve sportu, daňové aspekty sportovní činnosti7. Pracovněprávní aspekty výkonu sportovní činnosti8. Právní aspekty sportu ve školní tělesné výchově9. Odpovědnost za škodu při sportovní činnosti10. Právní úprava poškození zdraví při sportu11. Doping, zakázané látky ve sportu a jejich právní úprava12. Trestněprávní aspekty sportovní činnostiInformace k výuce:Studium je rozděleno do bloků. Student absolvuje stejné zápočtové požadavky s odlišnostmi v účasti na výuce. Ke studiu slouží množství studijních materiálů v písemné nebo elektronické podobě. Obsahem pracovních seminářů jsou vybrané problémy, které lze samostudiem řešit obtížněji.o vymezení základních právních pojmů a vztahů, vývoj vztahů ve sportu, mezinárodní úpravao sportovní legislativa, sportovní pravidla a právní rámec výkonu sportovních činnostío odpovědnost za škodu ve sportu a úprava poškození zdraví, sport ve školní výchověo právní aspekty dopingu a trestněprávní aspekty sportovní činnostiSamostudium je řízeno vyučujícím, základem je doporučená literatura a zejména pak studijní opora uvedené na adrese: https://moodle.pf.ujep.cz/.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni orientovat se v právu a základních právních předpisech, a to zejména v oblasti občanského práva, trestního práva a správního práva. Studenti budou znát zejména základní pravidla regulace výkonu sportovní činnosti, trestání dopingu, odpovědnosti za škodu se zaměřením na sport, problematiku sportovních smluv a budou schopni reagovat na základní právní problémy v oblasti sportu.

Literatura

KRÁLÍK, M. Právo ve sportu. 1. vyd. Praha C.H.Beck, 2001. KUKLÍK, J., HAMEMÍK, P. aj. Sportovní právo, 1. vydání, Auditorium, 2012. LOCHMANOVÁ, L. MAZAL, F. Učitel tělesné výchovy mezi paragrafy. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 1998. JANKŮ, M. aj. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult, 5. vyd. Praha: C. H. Beck, 2013. Občanský zákoník č. 40/1964 Sb. a nový občanský zákoník č. 89/2012 Sb. Ochodní zákoník č. 513/1991 Sb. Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.

Požadavky

Zápočtová práce (min. rozsah textu 2 x A4) a zápočtový test.

Garant

Mgr. Karel Šemík

Vyučující

Mgr. Jan KrestaMgr. Karel Šemík