Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rytmická gymnastika a tanec (KTV / 4046)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 4046 - Rytmická gymnastika a tanec, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hudebně pohybová průprava (pohybové vyjádření metra, taktu, počítacích dob). Vybrané ukázky videozáznamů různých pohybových skladeb, rozdělení studentů do pracovních skupin2. Hudebně pohybová průprava (pohybové vyjádření tempa, dynamiky, rytmu, formy). Volba tématu pohybové skladby, výběr hudby.3. Procvičení poloh a pohybů těla a jeho částí ve shodě se správným držením těla a správnou technikou gymnastických pohybů. Základní principy tvorby pohybové skladby, pohybová improvizace na různý hudební doprovod4. Skoky, obraty, rovnovážná cvičení. Základy tvorby pohybových motivů - samostatná tvořivá práce studentů.5. Základy techniky cvičení se švihadlem a obručí při cvičení s hudbou. Základy tvorby pohybových skladeb - samostatná tvořivá práce studentů.6. Základy techniky cvičení s kuželi a míčem. Nácvik pohybové skladby.7. Využití dalšího náčiní při cvičení s hudbou. Konečné úpravy, příprava prezentace8. - 9. Vedení různých forem cvičení s hudbou, základní taneční kroky, příprava na zápočtové požadavky.10. - 11. České lidové tance a jejich metodický nácvik.12. - 13. Country tance a jejich metodický nácvik.14. Zápočtové předvedení vybraných tanců

Získané způsobilosti

Student je schopen vést cvičení s různým zaměřením (bez náčiní nebo s náčiním) s hudebním doprovodem, je schopen samostatně tvořit pohybové motivy, zvládá základní taneční kroky lidových tanců, zná vybrané prvky a figury country tanců. Na základě získaných dovedností a vědomostí umí student vybrat prvky gymnastického či tanečního charakteru pro vytvoření pohybové skladby.

Literatura

KRIŠTOFIČ, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha: ISV, 2000. Horkel,V., Horklová,H. Rozvoj koordinačních schopností v gymnastice. in Havel,Z., Hnízdil,J. aj. Rozvoj a diagnostika koordinačních a pohyblivostních schopností. NOVOTNÁ, V., PANSKÁ, Š. a ŠIMŮNKOVÁ, I. Rytmická gymnastika a pohybová skladba. Praha, 2011. MACÁKOVÁ, M. Aerobik. Praha: Grada, 2001. KOSTKOVÁ,J. aj. Rytmická gymnastika. Praha: Olympia, 1990. Praha: Olympia, 1990. MIHULE, J. a ŠŤASTNÁ, D. Rytmická gymnastika. Praha UK. Praha, 1993.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, příprava a vedení cvičení s hudbou dle zadaných tématických okruhů, úspěšné zvládnutí tvorby pohybových motivů, znalost základních aspektů tvorby gymnastické nebo taneční pohybové skladby - veřejné vystoupení.Prokázání znalosti základních tanečních kroků lidových a country tanců úspěšné předvedení vybraných tanců.

Garant

Mgr. Hana Horklová

Vyučující

Mgr. Hana HorklováPhDr. Hana Kabešová, Ph.D.