Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybová skladba (KTV / 4056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 4056 - Pohybová skladba, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a vývoj veřejných vystoupení (videoukázky). Rozdělení studentů do pracovních skupin, přidělení výstupů vedení cvičení s hudbou, taneční a rytmické hry.2. Cvičení bez náčiní s hudbou. Ukázka videozáznamu různých přehlídek či soutěží pohybových skladeb. Příprava na vlastní tvorbu pohybové skladby - volba námětu, hudební předlohy, náčiní. Improvizace na různou hudbu.3. Cvičení s krátkým či dlouhým švihadlem s hudbou. Kritéria hodnocení pohybových skladeb, volba prvků obtížnosti.4. Cvičení s míčem, gymballem, malým míčkem apod. s hudbou. Samostatné hodnocení vybraných pohybových skladeb dle záznamu. Technika cvičení a manipulace s vybraným náčiním, spolupráce dvojic, trojic a větších celků.5. Cvičení s obručí s hudbou. Uplatnění principů tvorby pohybové skladby - celistvost, gradace, kontrast, opakování, variace.6. Cvičení se stuhou, závojem apod. s hudbou. Nácvik krokových variací a rytmického motivu.7. Cvičení s kuželi a dalším, netradičním náčiním s hudbou. Nácvik pohybové skladby - využití prostoru.8. Kruhový provoz s využitím náčiní a hudby. Dokončování nácviku pohybové skladby, akrobatické prvky, nástup a odchod z plochy, využití složky výtvarné, příprava prezentace.9. Pohybová askladba a její předvedení.10. Rozbor pohybové skladby, hodnocení pohybových skladeb.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu- zvládá základy tvorby a choreografie- orientuje se v hudebně pohybových vztazích- umí zpracovat požadavky pro různé přehlídky pohybových skladeb v různých sportovních odvětvích (MG, TeamGym, Aerobik) a jinde- dokáže v praxi využít spektrum dovedností a znalostí, aby vedl cvičence k vlastní tvůrčí aktivitě.

Literatura

Kolektiv autorů. Gymnastika. Novotná, V. (1999). Pohybová skladba. Praha: Karolinum. Appelt, K. (1995). Pohybová skladba v teorii a praxi. Praha: Ústřední škola ČOS. Novotná, V. (1995). Pohybová skladba ve školní tělesné výchově. Praha: Pedagogické centrum, Edice TV. Novotná et. al. (1998). Tvorba pohybové skladby. Praha: ČASPV. Jelínek, S. (1998). Základní hudební pojmy. Praha: Nakladatelství Vladimír Beneš. Mezinárodní gymnastická federace. (2013). Mezinárodní pravidla Moderní gymnastika 2013 ? 2016 (společné skladby). Česká gymnastická federace. (2013). Mezinárodní pravidla Teamgym 2009 (úpravy 2011). Krausová, A. (1992). Pohybová skladba a světové gymnaestrády. Praha: FTVS UK. Strnadová, A. (1995). Prostorové řešení pohybových skladeb. Zpráva projektu Fondu rozvoje VŠ č. 863. Šťastná, D. & Mihule, J. (1993). Rytmická gymnastika. Praha: Olympia. Kozáková, Z. (1994). Sokolské slety 1882 ? 1948. Praha: Orbis. Perčinská, K., & Antošovská, M. (2000). Všeobecná gymnastika. rešov: FHPV PU. Novotná, V. (1996). Všeobecná gymnastika v ČASPV. Praha: ČASPV.

Požadavky

Tvorba společné skladby, veřejného vystoupení, show. Didaktický výstup vedení cvičení s hudbou dle zadání. Spolupráce při organizačně technickém zajištění vystoupení. Aktivní účast na výuce.

Garant

PhDr. Hana Kabešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana HorklováPhDr. Hana Kabešová, Ph.D.