Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výkon ve sportu-trénink (KTV / 4249)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 4249 - Výkon ve sportu-trénink, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Sportovní výkon a jeho struktura. Frekvence tréninkových podnětů a zotavení. Stavba tréninkové jednotky.2. Vývojové tendence současného sportu a tréninku.3. Kondiční příprava v systému sportovního tréninku. Podíl kondičních faktorů ve struktuře sportovnívýkonnosti. Kondiční příprava v ročním tréninkovém cyklu.4. Energetický a funkční základ vytrvalostních schopností a jejich klasifikace. Aerobní oblast. Vymezeníintenzity, operativní ukazatele.5. Metody rozvoje vytrvalosti. Hlubší vymezení a detaily metod nepřerušovaného zatížení. Intervalovýtrénink. Aplikace poznatků o anaerobním prahu. Individualizace vytrvalostního tréninku.6. Anaerobní oblast: rychlostní a krátkodobá vytrvalost, intervalové metody.7. Rychlostní schopnosti. Limity, genetické dispozice, rychlostní plató, metody rozvoje.8. Silové schopnosti. Zatěžování, principy konstrukce metod posilování, metodotvorné komponenty.9. Koordinační schopnosti a pohyblivost. Postavení v kondiční přípravě. Metody rozvoje.10. Technická příprava - aplikace poznatků o motorickém učení, zdokonalování techniky ve sportu, stabilizace a variabilita dovedností. Taktická příprava - taktické vědomosti a dovednosti, kreativita.11. Psychologická příprava. Regulace aktuálních psychických stavů, krátkodobá a dlouhodobá regulace. Aspekty regenerace ve sportovním tréninku, diagnostika únavy, prostředky regenerace.12. Aklimatizace - výšková a vysokohorský trénink, časová, tepelná13. Sportovní příprava zdravotně postižených.14. Prognostika a její uplatnění při řízení tréninku. Soutěže a soutěžení, trénovanost, sportovní forma a její ladění.Semináře:1. Raná specializace - kritické hodnocení tréninkové koncepce rané specializace.2. Zatěžování a tvorba tréninkových programů u starších, nemocných a obézních jedinců.3. Seminář k tréninku vytrvalostních schopností.4. Anaerobní práh.5. Seminář k tréninku rychlostních schopností.6. Rychlostní plató, genetické dispozice rychlostních schopností.7. Seminář k tréninku silových schopností.8. Seminář k tréninku koordinačních schopností.9. Seminář k tréninku pohyblivosti.10. Regulace aktuálních psychických stavů předstartovní a posoutěžní stavy.11. Sportovní forma a její ladění.12. Vybrané specifické problémy tréninku: trénink žen.13. Sportovní trénink dětí a tělesné postižených.14. Vysokohorský trénink.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu:- Orientuje se v základní terminologii sportovního tréninku.- V širším kontextu dokáže vysvětlit strukturu sportovního výkonu, složky sportovního tréninku a jeho stavbu.- Základní znalosti z oblasti sportovního výkonu a tréninku dokáže aplikovat v návrhu tréninkového plánu pro zvolenou skupinu osob ve zvolené sportovní disciplíně.- Schopen definovat základní principy rozvoje kondičních faktorů a tyto principy dokáže použít v praxi.- Schopen obhájit navržený tréninkový plán a dokáže zdůvodnit použití zvolených prostředků a metod rozvoje klíčových pohybových schopností. - Umí využít nabytých kompetencí pro další případné rozšíření znalostí a dovedností v problematice.

Literatura

Bernacíková,M. et al. (2011). Fyziologie sportovních disciplín. Brno MU. HAVEL,Z., HNÍZDIL,J., aj. Rozvoj a diagnostika koordinačních a pohyblivostních schopností. 1. vyd. Ústí nad Labem: PF UJEP,2010. s. 65 -77. HAVEL,Z., HNÍZDIL,J., aj. Rozvoj a diagnostika rychlostních schopností. PF UJEP Ústí nad Labem, 2010. HAVEL,Z., HNÍZDIL,J., aj. (2009). Rozvoj a diagnostika silových schopností. Ústí n. L., 2009. Ústí n. L., PF UJEP. HNÍZDIL,J., HAVEL,Z., aj. Rozvoj a diagnostika vytrvalostních schopností.1.vyd. Ústí nad Labem: PF UJEP,2012. s .130-137. DOVALIL, J. aj. (2000). Sportovní výkon a trénink ve vyšší nadmořské výšce. Praha Olympia. DOVALIL, J. (2000). Výkon a trénink ve sportu. Praha: Olympia. Kudláček, K. et al. (2007). Aplikované pohybové aktivity pro osoby s tělesným postižením. Olomouc. PERIČ, T. Hry ve sportovní přípravě dětí.Praha: Grada, 2004. http://pf.ujep.cz/ktv/RPS_net/RPS%20-FRVS%202005/anotace08.htm

Požadavky

80% účast v seminářích.Seminární práce obsahující měsíční tréninkový plán pro zvolenou sportovní disciplínu.Písemná a ústní zkouška.

Garant

Mgr. Martin Nosek, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Oto Louka, CSc.Mgr. Martin Nosek, Ph.D.PaedDr. Oto Louka, CSc.Mgr. Martin Nosek, Ph.D.