Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Velké pohybové hry (KTV / 6235)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 6235 - Velké pohybové hry, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student je po absolvování předmětu schopen organizovat provoz v absolvovaném spektru her, dokáže rozhodovat utkání na úrovni rekreační či jinak orientované tělesné výchovy, umí připravovat, vést cvičební jednotky s obsahem her, dokáže využívat transfer z jiných pohybových her a uplatňuje variabilně provoz her s ohledem na úroveň herních dovedností účastníků, prostorové a materiální podmínky.1.Postavení příslušných sportovních her v českém systému tělesné výchovy a sportu. Dosavadní stav výuky na základních a středních školách. Fusvolejbal - hra 2 + 2, pravidla. Šimbal - česká hra pro podmínky základních a středních škol. Indiaca.2.Floorbal ? postavení v systému sport. her, pravidla, technika.3.Brennball4.Frisbee - Ultimate, hra s létajícím diskem ? základ, formy frisbee ? freestyle5.Ringo ? síťová hra s kroužky.6.Korfbal - házení pravou a levou rukou, chytání míče obouruč i jednoruč - rozbor podle videa, základy střelby. Základní pravidla hry - korfbal nebo monokorfbal. Průpravné hry. Korfbal - technika střelby podle videa, blokovaná střelba, běh na koš. Volný hod a trestný hod - penalta, systémy hry.7.Tchoukball - uplatnění ve školních podmínkách, základní pravidla a principy hry. Tchoukball ? vedení a zakončení útoku, střelba vrchním obloukem, střelba spodním obloukem. Monopolární varianta. Tchoukball ? organizování obrany, kombinace, bipolární varianta.8.Badminton - postavení v systému sport. her, původ a vývoj, držení rakety, průpravné cvičení pro správnou úderovou techniku, dribling. Pravidla dvouhry - stručně. Vysoké podání. Hra podle stručných pravidel.9.Badminton - průpravná cvičení pro správnou techniku úderu, pohyb po hřišti, krátké míče. Stručná pravidla pro čtyřhru. Nízké podání. Útočný a obranný klír. Pohyb po dvorci v plném rozsahu. Badminton - drop, smeč, drajv - technika. Doplnění pravidel čtyřhry a dvouhry.10.Turnaj dvojic nebo čtveřic. Organizační rámec soutěží. Badminton v podmínkách výchovně vzdělávacích institucí.11.Softball - Baseball - úkol a postavení pálkovacích her. Některé drobné a průpravné hry jako základ softballu a baseballu. Hra "Všichni proti všem", "Klepaná", "Barborky". Házení a chytání míče - technika, průpravná cvičení a hry.12.Softball - Baseball - pravidla stručná - rozbor podle videa, průpravná cvičení a hry pro chytání a házení míče. Základy odpalování v softballu - vedení pálky a švihová práce paží. Průpravná cvičení, odpalování ze stativu a po tosování. Hra pro házení a chytání míčů hráči pole.13.Hodnocení výuky netradičních her a udělení zápočtu. Test z pravidel probíraných her.14.Rezervní hodina pro turnaj nebo organizování soutěže

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti: Student je po absolvování předmětu schopen organizovat provoz v absolvovaném spektru her, dokáže rozhodovat utkání na úrovni rekreační či jinak orientované tělesné výchovy, umí připravovat, vést cvičební jednotky s obsahem her, dokáže využívat transfer z jiných pohybových her a uplatňuje variabilně provoz her s ohledem na úroveň herních dovedností účastníků, prostorové a materiální podmínky.

Literatura

KOLÁŘ, P. a kol. Sportovní hry ze světa. Praha: ČASPV, 2004. BLÁHA, L. Základy provozování pohybových her. I.vyd. Ústí n. L.: PF UJEP , 2005. MENDREK, T. Badminton. Praha: Grada 2003. Praha: Grada, 2003. TÁBORSKÝ, F. Sportovní hry I . II. Praha: Grada 2004. TÁBORSKÝ, F. Základy teorie sportovních her. Praha: UK, 2007. SKRUŽNÝ, Z. a kol. Florbal. Praha: Grada, 2004. BLÁHA, L. Korfbal 1, Základy pravidel. Těl, Vých, Sport. Mlád. 1998. BLÁHA, L. Tchoukball. Skriptum. 1.vyd. Ústí nad Labem : PF UJEP, 2001, 116 s. ISBN 80-7044-385-5.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, úspěšně realizované rozhodování ve vybrané pohybové hře, pozitivní hodnocení teoretického testu z oblasti pravidel, techniky, taktiky a metodiky u probraných netradičních SH.

Garant

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.