Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie gymnastiky (KTV / 6239)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 6239 - Teorie gymnastiky, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou zaměřeny na hodnocení struktury pohybové činnosti, techniku a zvláštnosti motorického učení. Studenti se dále seznamují s plánováním didaktické činnosti, metodickými postupy a strukturou vyučovací hodiny. Přednášky obsahují i základní informace z historie gymnastiky u nás a ve světě, součástí přednášek je obsahová náplň kurzů základní, rytmické, sportovní, kondiční gymnastiky, pohybové skladby a tancůTémata přednášek:Struktura pohybové činnosti v gymnastice.Základy techniky pohybových činností.Zvláštnosti motorického učení v gymnastice.Rozvoj pohybových schopností v gymnastice.Plánování, evidence a kontrola tréninkového procesu.Sportovní příprava v zájmové tělesné výchově.Gymnastické systémy.Vývoj gymnastiky v ČR.Metodické postupy ve cvičební jednotce.Struktura vyučovací hodiny.Plánování didaktické činnosti.Druhy gymnastiky.Příprava gymnastických závodů.

Získané způsobilosti

Student zná (umí):- zpracovat techniku a metodiku vybraného prvku- vysvětlit problémy uvedené v přípravě na ústní zkoušku

Literatura

LIBRA,J. a kol. Teorie a metodika sportovní gymnastiky I. - III. díl. Praha, SPN. 1971. KUBIČKA, J. Vybrané kapitily z teorie gymnastiky. Praha: UK, 1993. HÁLKOVÁ,J., VEJRAŽKOVÁ, D. Základní gymnastika. Praha: Karolinum, 2005. SVATOŃ V., ZÁMOSTNÁ A. Gymnastika - metodické listy, Hanex Olomouc, 1993. 1993. MŠMT ČR. Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Bílá kniha, 2001. Praha: UIV TAURIS, 2001. ISBN 80-211-0372-8.Horkel,V., Horklová,H. Rozvoj koordinačních schopností v gymnastice. in Havel,Z., Hnízdil,J. aj. Rozvoj a diagnostika koordinačních a pohyblivostních schopností. Horkel.V, Horklová. H. Silové schopnosti v gymnastice. In Havel,Z.,Hnízdil,J., Rozvoj a diagnostika silových schopností. Ústí nad Labem, 2009. ISBN 978-80-7414-189-8.PETR,O., SVATOŇ,V. aj. Didaktika gymnastiky ve školní tělesné výchově. Praha: SPN. 1983. KRIŠTOFIČ, J. Gymnastická průprava sportovce. Praha: Grada, 2004. APPELT,K., MIHULE,J. Kapitoly z pohybové skladby. Praha, SPN,1991. 1981.

Požadavky

Zkouška - ústní

Garant

doc. Mgr. Vladimír Horkel, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Vladimír Horkel, CSc.Mgr. Oldřich Kadlec