Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie TV a sportu (KTV / 6248)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 6248 - Ekologie TV a sportu, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma přednášek :1. Úvod do problematiky ekologie2. Světová strategie ochrany přírody a životního prostředí3. Mezinárodní spolky při ochraně životního prostředí, organizace, smlouvy.4. Globální ekologické problémy - znečištění ovzduší, skleníkový efekt, narušení ochranných vrstev atmosféry5. Globální ekologické problémy - znečištění vod, vodní zdroje6. Globální ekologické problémy - přírodní zdroje, energie, doprava, odpady7. Globální ekologické problémy - ochrana ekosystémů a biodiverzity, základy krajinné ekologie8. Stav životního prostředí a ochrana přírody v ČR9. Olympijské hry a životní prostředí - rezoluce na světových konferencích, přístup MOV a ČOV, aspekty, filosofie10. Vztah sportu a životního prostředí - základní otázky a pojmy11. Voda a sport, ovzduší a sport - aspekty, dopady, otázky, trendy12. Ekologie a pohybové aktivity ve městech, trendy, nové technologie a jejich vliv na životní prostředí13. Základní principy ochrany životního prostředí v tělesné výchově a sportu14. Vliv znečištěného prostředí na lidský organismusTéma seminářů:1. Ekologické vzdělání a výchova prostřednictvím tělesné výchovy a sportu2. Strategie trvale udržitelného rozvoje3. Státní orgány a nevládní organizace a jejich funkce v ochraně životního prostředí4. Životní prostředí, životní styl, výživa a zdraví, problematika odpadů5. Sport a ochrana přírody v ČR a ve světě6. Vliv turistiky a cestovního ruchu na životní prostředí7. Vybrané globální ekologické problémy - aplikace na problematiku tělesné výchovy a sportu8. Ochrana přírody a krajiny v ČR - CHKO, NP, NPR a pravidla provozování pohybových aktivit v těchto územích9. Olympijské hry a životní prostředí - dopady a trendy10. Masové sportovní události a životní prostředí - dopady , trendy11. Ekologické zásady při plánování a řízení sportovních událostí12. Zdravotní aspekty pohybu ve znečištěném prostředí13. Využití degradované a devastované krajiny pro sportovní účely14. Shrnutí učiva

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá přehled o základních pojmech v oblasti ekologie. Dále získá přehled o možnosti interaktivního vlivu sportovních akcí a životního prostředí. Student se seznámí s možností využití narušené či degradované krajiny pro sportovní účely.

Literatura

DOLEŽAL,T.,MÁLEK,P. Eklogické aspekty tělesné výchovy, sportu a turistiky. I.vyd. Praha: Karolinum,2000. SEMORÁDOVÁ,E. Ekologie krajiny. Ústí n. L.: UJEP,1989. SEMORÁDOVÁ, E. Ekologie. Skripta,Ústí n. L.: FŽP.2001. 2001. OPPLOVÁ, M. Životní prostředí měst a regionů. Praha VŠE, 1996. ISBN 80-7079-043-1. PUSTĚJOVSKÝ, R. Ekologie a životní prostředí. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno, 142 s. 1997. NAESS. A. Ekologie, pospolitost a životní styl. Praha: Abies,1993. NAESS, A. Ekologie, pospolitost a životní styl.Praha Abies, 1993.ISBN 80-88699-09-6. Praha: Abies, 1993. ISBN 80-88699-09-6.

Požadavky

Aktivní účast na výuce - 80%Prezentace přiděleného úkoluZápočtový test

Garant

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.