Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz vodní turistiky (KTV / 6368)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 6368 - Kurz vodní turistiky, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Téma přednášek, seminářů a praktických cvičení:1. Jízda na řece, nebezpečí při vodní turistice a pravidla bezpečnosti2. Charakter vodního toku, čtení vody, technika jízdy na plavidlechPraktická cvičení v úvodu kurzu:- Jízda na veslici a veslařském trenažeru, základy jízdy na kajaku a kanoi.Obsah hlavní části blokové výuky:Jízda po proudu, přejezd pod propustí, změny směrů jízdy, ovládání lodě v jezech, výjezd z proudu, nájezd do proudu, záchrana, jízda na raftingovém člunu.pozn. průběh kurzu je závislý na momentálních podmínkách (zejména stavu vody)

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu - schopen ovládat plavidlo na vodním toku do úrovně WW2 v běžných hydrologických podmínkách, - schopen ovládat plavidlo v náročnějších podmínkách při uplatnění prvků sportovní jízdy u kajaku a kanoe.- Umí uplatnit prvky záchrany nebo pomoci v podmínkách vodní turistiky a správně rozhodovat o uplatnění prvků záchrany a dopomoci ve specifických podmínkách náročných vodních terénů (např. vodácká cvičiště, kanály).- Dokáže definovat klíčová místa pro zlepšování vodáckých dovedností uplatňovaných pro jízdu na kajaku a kanoi.- Umí vést družstvo ve vybraném úseku vodního toku, dokáže vybírat vhodný terén pro jeho splutí.- Orientuje se v otázkách rizik a nebezpečí pobytu na vodním toku, dokáže upozornit na problémová místa a překážky na toku.- Uplatňuje variabilně naučené dovednosti s ohledem na proměnlivé podmínky vodního toku.- Orientuje se v základní terminologii kanoistiky a vodní turistiky, - umí definovat základní chyby, kterých se dopouští sám nebo ostatní účastníci a svými znalostmi a zkušenostmi přispívá k jejich odstranění.- Umí využít nabytých kompetencí pro další případné rozšíření znalostí a dovedností v problematice. - Dokáže demonstrovat vybrané vodácké dovednosti

Literatura

BÍLÝ, M., KRAČMAR, B., NOVOTNÝ, P. Kanoistika. I. vyd. Praha: Grada, 2001. KRAČMAR, B. Základy jízdy na kanoi. Těl. Vých.Sport. Mlád. 1995, č. 5. s. 22 - 30. 1995. DOLEŽAL, T. a kol. Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha: UK, 1999. Bezpečnost na divoké vodě. Bílý, M., Kračmar, B., & Novotný, P. Kanoistika. Praha, 2001. Čichoň, R., & Doležal, T. Kanoistika zdravotně postižených. Praha, 2006. Ptáček, P. Záchrana z válce. Nové Město nad Metují, 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, úspěšně absolvované zápočtové požadavky (viz níže popsané)Zápočtové požadavky:- Kajak i kanoe - technicky správné absolvování vytčené tratě během časového limitu (navzájem odlišné). Hodnocení je stanoveno podle úrovně dosaženého času (variabilní úprava podle podmínek). - Kanoe - otočení kanoe při jízdě proti proudu za pomoci závěsu nebo vedením širokého záběru vzad u háčka (zadák vede široký záběr vzad nebo široký záběr vpřed) - vyjetí z proudu vedením širokého záběru vzad nebo závěsem u háčka (zadák vede široký záběr vpřed nebo široký záběr vzad) a opětovné najetí z druhé strany (2 krát).- Kanoe - oboustranný přejezd proudu pod propustí (dvojice)- Kajak - oboustranný přejezd proudu pod propustí, ukončení závěsem nebo odtlačením obloukovým kontrem.- Kajak - otočení kajaku při jízdě proti proudu za pomoci závěsu - vyjetí z proudu pomocí závěsu a opětné najetí z druhé strany (2 krát).- Vedení družstva v úseku tratě, prokázání znalostí o vodním toku a schopnosti orientovat se na toku.

Garant

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.doc. PhDr. Zdeněk Havel, CSc.doc. Mgr. Vladimír Horkel, CSc.PhDr. Martin Škopek, Ph.D.