Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika VV III (KV1 / 6129)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KV1 / 6129 - Didaktika VV III, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student je veden k k používání metody interpretačního skoku, zabývá se neevropskými kulturami a výtvarnými postupy zde odhalenými. Vznikem a vývojem tvaru, znaku, symbolu a písma, které didakticky uchopuje ve výtvarném objevování a tvorbě.A) Vznik a vývoj znaků, symbolů, znamení, značek. Symbolika přírodních národů, symbolika v mýtech, ve vizuálním umění. Piktogramy, ideogramy, fonogramy, vznik písma. Logo.B) Znaková řeč. Gesto. Tělo-znak. Tento předmět by měl studentům nabídnout zajímavé informace tak, aby byli sami schopni vymýšlet škály výtvarných her se symboly, rébusy, značkami, ideogramy, smyšlenými abecedami, pro něž je velmi výhodnou formou projekt. (Studenti tohoto typu studia učí malé děti číst a psát a nemohou jim nabídnout kromě abstraktních fonogramů naší abecedy žádnou jinou alternativu).

Získané způsobilosti

Student získá základní informace a schopnost uplatnit teoretické poznatky z teorie didaktiky výtvarné výchovy v praktické rovině.

Literatura

DAVIDO, R. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha: Portál, 2001. Arnheim, R. Zamyšlení nad výtvarnou výchovou. Listy České sekce INSEA. 1997. Roeselová, V. Námět ve výtvarné výchově. Sarah, Praha. 1995. Roeselová, V. Proudy ve výtvarné výchově. Sarah, Praha. 2000. Hazuková, H. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově, Praha, PF UK 1994, díl I. Roeselová, V. Techniky ve výtvarné výchově. Sarah, Praha. 1996. Read, H. Výchova uměním. Odeon, Praha. 1967. Hazuková, H., Slavíková, V., Slavík, J. Výtvarné čarování, artefiletika pro předškoláky a mladší školáky, PF UK 00.

Požadavky

Znalost vývoje a zvláštností dětského výtvarného projevu. Koncept výtvarného projektu

Garant

PhDr. Radka Růžičková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka MinaříkováPhDr. Radka Růžičková, Ph.D.