Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK - Dějinný a kulturní vývoj Ruska I (OSL / 0002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSL / 0002 - PVK - Dějinný a kulturní vývoj Ruska I, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kultura Kyjevské Rusi a feudálních knížectví (9 - 13 století). Vznik Kyjevské Rusi (folklór). "Povest´vremennych let".2. Vladimíro-Suzdalské knížectví.3. Založení Moskvy. Vladimír.4. Velký Novgorod. Byliny.5. Cizozemští dobyvatelé ("Slovo o pluku Igoreve"). Obrana Rjazaně. Dobytí Rusi -Tataři a Mongolové.6. Něvská bitva, Alexandr Něvský, ledová krvavá bitva.7. Kultura Moskevské Rusi (14 - 15 století. Budování Moskvy.8. Kulikovská bitva. Dmitrij Donský.9. Ruská kultura 14 - 15. století. Životopisy svatých, tisk a lidoví umělci. Ivan Hrozný.10. Rusko v 17. století. Rolnická válka, robota, kozáci. Minin a Požárský. Záporožská "Seč". Bohdan Chmelnickij.11. Městská povstání. Stěpan Razin. Rozkol v církvi. Sibiř. Objevitelé nových zemí.12. Petr I., přetvořitel Ruska, petrovské reformy, "Zlatý věk šlechty". Jemeljan Pugačev. Rusko a francouzská revoluce.13. Kultura rozkvětu kultury v 19. století. Války s Napoleonem. Vlastenecká válka r. 1812. Povstání děkabristů 1825. Revolučně-demokratické hnutí.14. Obrana Sevastopolu. Zrušení nevolnictví. Připojení Střední Asie k Rusku, ekonomická krize.Témata seminářů:Cvičení vede: PhDr. Jaroslava Celerová, CSc.1. Původ ruského národa, slovní zásoba, odpovědi na otázky na základě textu.2. Mytologie starých Slovanů. Pohanské pověry. Mapa - rozmístění Slovanů.3. Text - " Činnosti předků ruského národa, sociální organizace, všední život". Nová slovní zásoba, významy.4. Původ slova " Rus´", vysvětlení významu. Práce s textem.5. Kyjevská Rus (9 - 12 století). Slovní zásoba. Odpovědi na otázky podle čteného textu.6. Křest Rusi. Ruské byliny, charakteristika žánru, úryvky a práce s nimi.7. Feudální roztříštěnost (12 - 13 století). Nová slovní zásoba. Text - výběr správných ariány odpovědi na otázku.8. Novgorodská republika, práce s textem.9. Vadimirsko-Suzdalská Rus. Staré památky (názorný materiál). Práce s novou slovní zásobou a s mapou.10. Text "Kdo založil město Vladimír?". Cvičení s použitím informace z textu.11. Ruská kultura 9. - 13. století. Nová slovní zásoba a její výklad. Analýza textu. Malířství, fresky a ikony.12. Vpád Mongolů a Tatarů. Práce s textem, slovní spojení. Na základě materiálu pohovořit o libovolném "vpádu" v jiných zemích (shody a rozdíly).13. Založení Ruského centralizovaného státu, svržení tatarského a mongolského jha. Nová slovní zásoba. Hry s rolemi.14. Rusko v 16. století. Ivan Hrozný. Práce s textem. Rozvoj kultury v Rusku ve 14. až 16. století.

Získané způsobilosti

orientuje se v historickém vývoji ruského státu

Literatura

ŠVANKMAJER, M. a kol. Dějiny Ruska. Praha 1995. Praha, 1995. Nikitin V.N. Istorija Rossii. Moskva, 2004. Orlov S. I kol. Istorija Rossii. Moskva, 1999. Moskva, 1999. Lepilova K. Očerk russkoj kultury. Ostrava, 1996. Ščerbakov Ju. i kol. Posobije po russkomu jazyku dla studentov-inostrancev, izučajuščich istoruju. Moskva, 2000. FOZIKOŠ, A., REITEROVÁ, T. Reálie rusky mluvících zemí. Nakl. Fraus, Plzeň 1998. Plzeň, 1998. Kukuškin Ju. Rossijskoje gosudarstvo i obščestvo. XX vek. Moskva, 1999. Solovjov V. Slovo o Rossii. Kniga dla čtenija po russkoj istorii. Moskva, 2000.

Požadavky

Požadavky k ukončení disciplíny:- aktivní účast na seminářích- znalost základních období ruských dějin- seznámení s nejvýznamnějšími jevy ruského výtvarného umění a hudby- prezentace ( na vybrané téma z oblasti hudby, výt. umění, dějin, starší ruské literatury související s dějinným vývojem)- závěrečný test

Garant

PhDr. Jaroslava Celerová, CSc.

Vyučující

PhDr. Jaroslava Celerová, CSc.PhDr. Jaroslava Celerová, CSc.