Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční gramatika Rj II (OSL / 0005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSL / 0005 - Funkční gramatika Rj II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Rozkazovací způsob (imperativ), jeho tvary, funkce v textu.2. Podmiňovací způsob (kondicionál), jeho tvary, funkce v textu.3. Transpozice slovesných tvarů oznamovacího, rozkazovacího a podmiňovacího způsobů.4. Přechodná a nepřechodná slovesa. Zvratná slovesa a jejich sémantické typy.5. Neosobní slovesa, jejich tvoření, užívání. Slovesa s neúplným paradigmatem v ruštině.6. Slovesný rod. Opozice činný rod - trpný rod jako vztah mezi gramatickým subjektem a sémantickým subjektem. Aktivní a pasivní konstrukce a jejich transformace v textu.7. Přídavné jméno slovesné jako zvláštní slovesný tvar. Přídavné jméno slovesné a adjektivum. Přídavné jméno slovesné činné, tvoření jeho tvarů, používání.8. Přídavné jméno slovesné trpné, tvoření jeho tvarů, používání.9. Krátké a plné tvary přídavného jména slovesného, jejich syntaktické funkce, pravopis. Adjektivace a substantivace přídavného jména slovesného.10. Přechodník jako zvláštní slovesný tvar. Přechodník a příslovce. Přechodník přítomný a minulý, tvoření jejich tvarů, používání.11. Slovesné vazby, syntaktická distribuce sloves. Odlišné vazby ruských sloves ve srovnání s češtinou.12. Sloveso jako základ predikativní struktury věty. Syntaktické funkce slovesa.13. Souhrnné opakování všech morfologických kategorií ruského slovesa. Analýza jeho funkcí v textu.Témata seminářů:1. Tvoření syntetických a analytických tvarů imperativu v ruštině. Jejich užívání v psaném i mluveném textu.2. Tvoření tvarů podmiňovacího způsobu v ruštině. Jejich užívání v psaném i mluveném textu.3. Transpozice slovesných tvarů oznamovacího, rozkazovacího a podmiňovacího způsobů. Analýza tohoto jevů v ruských textech.4. Neosobní slovesa, jejich tvoření, užívání v textu. Slovesa s neúplným paradigmatem v ruštině.5. Poměr zvratných a nezvratných sloves v ruštině. Jejich užívání ve srovnání s češtinou.6. Aktivní a pasivní slovesné konstrukce (opozice činný rod - trpný rod) a jejich transformace v textu.7. Tvoření tvarů přídavného jména slovesného činného, používání v textu.8. Tvoření tvarů přídavného jména slovesného trpného, používání v textu.9. Krátké a plné tvary přídavného jména slovesného, jejich syntaktické funkce, pravopis.10. Tvoření tvarů přechodníku přítomného a minulého, používání v textu.11. Procvičování odlišných vazeb ruských sloves ve srovnání s češtinou.12. Morfologická analýza sloves v ruském textu.13. Morfologická analýza sloves v ruském textu.

Získané způsobilosti

Aktivní osvojení gramatických znalostí ruského jazyka.

Literatura

sborníky. Konfrontační studium ruské a české gramatiky a slovní zásoby, FF UK Praha 1983. ADAMEC, P. a kol. Morfologie ruštiny I, II, Brno 1996, 1997. Brno, 1996. REMČUKOVA, J. N.. Morfologija sovremennogo russkogo jazyka, Moskva 2004. GOLANOV, I.G., GOLANOVA J.I. Morfologija sovremennogo russkogo jazyka, Moskva 2007. Bogdanov S.I. a kol. Morfologija sovremennogo russkogo jazyka, Sankt-Peterburg 2008. KOPECKIJ, L.V. Morfologija sovremennogo russkogo literaturnogo jazyka, Praha 1981. za ved. B. Havránka. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy, díl I, Hláskosloví a tvarosloví. Praha 1966. Balcar M. Ruská gramatika v kostce. Praha 1999. Praha, 1999. BONDARKO, A.V., BULANIN, L.L. Russkij glagol, Leningrad, 1971. KLOBUKOV, J.V. Sovremennyj russkij jazyk, Moskva 2007. BONDARKO, A.V. Vid i vremia russkogo glagola, Moskva, 1971.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce:Aktivní účast v hodinách cvičení, maximálně dvě absence za semestr, teoretické a praktické zvládnutí probrané látky, napsání písemného testu, ústní zkouška podle výše uvedených tematických okruhů.

Garant

Mgr. et Mgr. Jana Macurová

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jana MacurováMgr. et Mgr. Jana Macurová