Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PV Hry s různým zaměřením (CCV / 4079T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / 4079T - PV Hry s různým zaměřením, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře a praktická cvičení:1. Aplikace her lakrosového typu, různé varianty. Osvojování základních herních dovedností. Hra v rekreačních podmínkách. Interkross, Lacrosse.2. Aplikace neobvyklých her pro prostředí pískových hřišť a venkovních prostor. Tetherball, Trangleball.3. Tenis a pálkový tenis. Základní informace o jejich provozování, možnost hry.4. Frisbee Double Disc Court, Guts.5. Badminton - postavení v systému sport. her, původ a vývoj, držení rakety, průpravné cvičení pro správnou úderovou techniku, dribling. Pravidla dvouhry - stručně. Vysoké podání. Hra podle stručných pravidel.6. Badminton - průpravná cvičení pro správnou techniku úderu, pohyb po hřišti, krátké míče. Stručná pravidla pro čtyřhru. Nízké podání. Útočný a obranný klír. Pohyb po dvorci v plném rozsahu.7. Badminton - drop, smeč, drajv - technika. Doplnění pravidel čtyřhry a dvouhry.8. Turnaj dvojic nebo čtveřic. Organizační rámec soutěží. Badminton v podmínkách výchovně vzdělávacích institucí.9. Softball - Baseball - úkol a postavení pálkovacích her. Některé drobné a průpravné hry jako základ softballu a baseballu. Hra "Všichni proti všem", "Klepaná", "Barborky". Házení a chytání míče - technika, průpravná cvičení a hry.10. Softball - Baseball - pravidla stručná - rozbor podle videa, průpravná cvičení a hry pro chytání a házení míče. Základy odpalování v softballu - vedení pálky a švihová práce paží. Průpravná cvičení, odpalování ze stativu a po tosování. Hra pro házení a chytání míčů hráči pole.11. Metodika nácviku odpalování. Odpalování ze stativu, tosování, odpalování po nadhozu od spoluhráče. Průpravná a herní cvičení pro odpalování míče v softballu.12. Metodika nácviku nadhozu. Nadhoz prakový a obloukem.13. Průpravná a herní cvičení pro nácvik házení a chytání míčů, jednoduchá hra při zapojení nadahzovače. Aplikace pravidel, signalizace rozhodčích.14. Utkání a rozhodování. Test z pravidel softballu, organizování soutěže.Studium je rozděleno do tří bloků, které jsou zhuštěny na témata 1 4, 5 8, a 9 14, přičemž test a zhodnocení se provádí mimo rámec pracovních seminářů po zakončení samostudia. Důraz je kladen na prezentaci a vybraných dovedností a jejich prezentaci v rámci utkání i v souvislosti s ujasněním znění pravidel her a provozu utkání. Zcela v rámci samostudia je nutné si osvojovat pravidla. Lze se opřít o pravidla na http://pf.ujep.cz/~blaha/vphsopuv.htm. Dále lez využít příslušnou oporu na https://moodle.pf.ujep.cz/. Podrobnější znění pravidel na příslušných stránkách sportovních svazů: http://www.softball.cz/. Dále k frisbee včetně jeho variant na http://www.frisbee.cz/clanky-cesky_preklad_novych_pravidel_ultimate.html. Na stránkách KTVS PF UJEP a ve studovně jsou k dispozici učební texty a CD. Student absolvuje stejné zápočtové požadavky s odlišnostmi v účasti na výuce.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu - schopen organizovat provoz v absolvovaném spektru her, - dokáže rozhodovat utkání na úrovni rekreační či jinak orientované tělesné výchovy,- dokáže definovat klíčová místa pro zlepšování herních dovedností ve vybraných hrách a vysvětlit důvody případných zásahů v rámci kultivace herních dovedností, - umí připravovat, vést cvičební jednotky s obsahem her,- dokáže využívat transfer z jiných pohybových her,- uplatňuje variabilně provoz her s ohledem na úroveň herních dovedností účastníků, prostorové a materiální podmínky.- Orientuje se v základní terminologii vybraných her, - umí definovat předpoklady k úspěšnému provozování vybraných her.- Umí využít nabytých kompetencí pro další případné rozšíření znalostí a dovedností v problematice. - Umí specifikovat základní dovednostní limity účastníků, stanovovat potřebné prostorové a materiální podmínky pro provozování vybraných her.- Má přehled o institucionálním zabezpečení provozování vybraných her.- Umí popsat možnosti ovlivňování účastníků prostřednictvím provozování her ve smyslu rozvoje pohybových schopností, socializace jedinců apod. - Dokáže demonstrovat vybrané herní dovednosti.

Literatura

Mendrek, T. (2003). Badminton. Praha: Grada. Skružný, Z. a kol. (2004). Florbal. Praha: Grada. Süss, V. (2003). Softball a baseball. Praha: Grada. Táborský, F. (2004). Sportovní hry. Praha: Grada. Táborský, F. (2005). Sportovní hry II. Praha: Grada. Studijní opora. Bláha, L. (2005). Základy provozování vybraných pohybových her. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, Pedagogická fakulta. Filandr, J. (2000). Frisbee. Praha: ČVUT. Bláha, L. (2006). Jak nacvičovat tchoukball zajímavě a účinně. Tělesná výchova a sport mládeže. Bláha, L., & Dědek, J. (2009). Makakball ? pálkovací pohybová hra do přírodního prostředí. Tělesná výchova a sport mládeže. Bláha, L. (2003). Pohybová hra a vztah dominantního a submisivního jedince ve třídě (1 část). Tělesná výchova a sport mládeže. Bláha, L. (2003). Pohybová hra a vztah dominantního a submisivního jedince ve třídě (2 část). Tělesná výchova a sport mládeže. Kolář, P. a kol. (2004). Sportovní hry ze světa. Praha: Česká asociace sportu pro všechny. Bláha, L., & Port, J. (1999). Začínáme s badmintonem. Tělesná výchova a sport mládeže. Bláha, L., & Port, J. (1999). Zvládnout badminton není jednoduché, ale stojí to za to? Tělesná výchova a sport mládeže.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, úspěšně realizované rozhodování ve vybrané pohybové hře, prokázání znalostí základních pravidel her na úrovni jejich možné realizace v rekreačních podmínkách. Pozitivní hodnocení teoretického testu z oblasti pravidel, techniky, taktiky a metodiky u probraných pohybových her. Účast na výuce 80%.

Garant

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.