Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohyb v prevenci civilizačních chorob (CCV / 4245T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / 4245T - Pohyb v prevenci civilizačních chorob, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:Životní styl a role pohybové aktivity v ontogenezi. Pohybová aktivita obyvatel ČR. Zdravotní přínos pohybové aktivity.Vliv pohybové aktivity na involuční změny organizmu.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění ateroskleróza.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění hypertenze.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění sarkopénie.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění osteoartróza.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění osteoporóza.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění funkční změny pohybového systému.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění poruchy dýchacího systému.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění porucha inzulinové rezistence.Pohybová aktivita jako prevence civilizačních onemocnění obezita.Pohybová aktivita v prevenci i léčbě dětské obezity.Charakteristika aerobních, kondičních a relaxačních druhů pohybových aktivit.Pohybové programy pro zdravou populaci.Panelová diskuze, konzultace.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen objasnit základní teoretické znalosti zaměřené zejména na prezentovaná témata:- vliv pohyb ve vývoji dítěte- vliv pohybu na involuční změny organizmu- vliv pohybu v prevenci a částečně i v řešení vybraných civilizačních chorob- indikace pohybu v prevenci i léčbě obezity- realizace vhodných pohybových režimů.

Literatura

Kučera, M. et al. (2011). Dítě, sport a zdraví. Praha. Machová, J., & Kubátová, D. (2009). Výchova ke zdraví. Praha. Hendl, J. et al. (2011). Zdravotní benefity pohybových aktivit. Monitorování, intervence, evaluace. Praha. Hall, J. E. (2011). Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology. Philadelphia. Netter, F. H. (2010). Atlas of Human Anatomy. Philadelphia. nullPyšná, J. et al. (2009). Kvalita života seniorů a pohyb. Bratislava. nullPrusik, K., Görner, K., & Pyšný, L. (2010). Optimisation of Athletes Training Loads at the Initial Stage of Schooling. Ústí nad Labem. Pastucha, D. et al. (2011). Pohyb v terapii a prevenci dětské obezity. Praha. Pyšná, J. (2011). Porucha posturální funkce u obyvatel Ústeckého kraje. Ústí nad Labem. Kopecký, M. et al. (2010). Somatologie. Olomouc. DeStefano, R., Kelly, R., & Hooper, J. (2010). Svalová medicína. Praha. Blahušová, E. (2005). Wellness. Fitness. Praha.

Požadavky

Účast na výuce 80%, zpracování seminární práce.

Garant

prof. MUDr. Ladislav Pyšný, CSc., MPH

Vyučující

doc. PaedDr. Ladislav Bláha, Ph.D.prof. MUDr. Ladislav Pyšný, CSc., MPH