Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny pedagogiky (CCV / G4053)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4053 - Dějiny pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějinný vývoj pedagogiky - historický kontext (nástin)Pedagogika jako věda - její vývoj a stav u násVývoj pedagogického myšleníPedagogické názoryStav vzdělanosti v jednotlivých etapách vývoje společnostiRozvoj pedagogických názorůVýchovně vzdělávací instituceOrganizace výchovy a vzděláváníVýznamné osobnosti v oblasti pedagogikyPedagogické směry 20. stoletíSoudobé tendence vzděláváníKomparace našeho školského systému s vybranými zahraničními školskými systémy

Získané způsobilosti

Zvládají historicko srovnávací metodu v oboru pedagogika. Dokážou analyzovat různé pedagogické názory a chápat podmíněnost těchto názorů. Zvládnou propojovat existující stav výchovy a vzdělávání, včetně vzdělávacích institucí s konkrétní společenskou situací. Porozuměli názorům významných pedagogů a jsou s to hodnotit jednotlivé názory i jejich aplikovatelnost ve výchovně vzdělávací praxi.

Literatura

KASPER, T., KASPEROVÁ, D. Dějiny pedagogiky. Praha: Grada, 2008. ŠLÉGL, J. Dějiny výchovy dětí předškolního věku. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2012. CIPRO, M. Galerie světových pedagogů I-III. Praha, 2002. ISBN 80-238-8003-9.HÁBL, J. Lekce z lidskosti v životě a díle Jana Amose Komenského. Praha: Návrat, 2011. ISBN 978-80-7435-084-9.Palouš, R. Čas výchovy. Praha, 1992. MORKES, F. Devětkrát o českém školství. Praha: Mutzeum Komenského, 2004. Jůva, V. Stručné dějiny pedagogiky. Brno, 2003. Štverák, V. - Čadská, M. Stručný průvodce dějinami pedagogiky. Praha, 2004. VÁŇOVÁ, R. Studijní texty k dějinám pedagogiky. Praha: UK, 2003. SCHOENEBECK, H. Škola s přívětivou tváří. Pardubice: UP, 2001.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

Mgr. Jaroslav Říčan