Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika volného času (CCV / G4054)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4054 - Pedagogika volného času, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Historický vývoj činností ve volném čase. Nejvýznamnější volnočasová hnutí a jejich počátky.-Funkce a činnosti ve volném čase různých věkových skupin.-Nevýznamnější faktory ovlivňující činnosti ve volném čase.-Specifika pedagogického ovlivňování volného času. Osobnost pedagoga volného času.-Hra ve volném čase dětí, mládeže a dospělých. Funkce hry.-Metodika her. Typologie her. Herní systémy.-Hračka a její význam v životě dítěte.-Současné trendy v pedagogice volného času.-Legislativa a volný čas. Bezpečnost při volnočasových aktivitách.-Zájmové vzdělávání dospělých.

Získané způsobilosti

Student dovede definovat volný čas a jeho funkce, uvědomí si specifika výchovy ve volném čase a dovede je využít. Naučí se vnímat význam volnočasových aktivit v utváření adekvátního životního stylu. Zná legislativu související s organizací činností ve volném čase a dovede tuto znalost aplikovat v praxi.

Literatura

KAPLÁNEK, M. Čas volnosti - čas výchovy. Pedagogické úvahy o volném čase. Praha: Portál, 2012. PÁVKOVÁ, J. Pedagogika volného času. Praha:Portál, 2002. ČINČERA, J., KAPLÁNEK, M., SÝKORA, J. Tři cesty k pedagogice volného času. Brno: Tribun, 2009. HOFBAUER,B. Děti, mládež a volný čas. Praha, Portál, 2004. ISBN 80-7178-927-5.NĚMEC, J. a kol. Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času pro doplňující pedagogické studium. Brno: Paido, 2002. ISBN 80-7315-012-3.SPOUSTA, V. Metody a formy výchovy ve volném čase. Kultura a umění ve výchově. Brno: MU, 1998. KNOTOVÁ, D. Pedagogické dimenze volného času. Brno: Paido, 2011. PŘADKA, M. PŘADKA, M. Kapitoly z dějin pedagogiky volného času. Brno: MU, 1999. VÁŽANSKÝ, M. Volný čas a pedagogika zážitku. Brno: MU, 1994. www.kliceprozivot.cz. www.mladezvakci.cz. ŠERÁK, M. Zájmové vzdělávání dospělých. Praha: Portál, 2009. HANUŠ, R., CHYTILOVÁ, L. Zážitkově pedagogické učení. Praha: Grada, 2009.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. Ing. Helena Vomáčková, CSc.