Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etopedie s klinickou praxí (CCV / G4155)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4155 - Etopedie s klinickou praxí, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam sociálních norem ve společenském kontextu- Determinace osvojování sociálních norem dosaženým vývojovým obdobím- Kompatibilita socializačních aktivit s osobností dítě- Dítě porušující závažné sociální normy, socializační odchylka, porucha chování dle MKN- 10, pedagogický, psychologický a poradenský přístup k poruše chování- Diagnostika poruchy chování, podmíněnost určování závažnosti dosaženým vývojem morálního usuzování a svědomí- Etiologie socializační odchylky, poruchy chování- Školské instituce na výkon nařízené ústavní výchovy- Aplikace základních pedagogických kategorií a přístupů v oblasti výchovy a vzdělávání dítěte se socializační odchylkou a s diagnostikovanou poruchou chování- Implementace nových poznatků z psychologických, sociologických a dalších vědních oborů do výchovně vzdělávacích aktivit s dítětem se socializační odchylkou, s diagnostikovanou poruchou chování- Implementace psychoterapeutických přístupů v oblasti pedagogické činnosti institucí, pracujících s dítětem se socializační odchylkou a s diagnostikovanou poruchou chování- Znalost a orientace v platné legislativě související s problematikou

Získané způsobilosti

Student je schopen uchopit v obecné rovině význam společenských norem, příčiny jejich porušování, i problém s posuzováním jejich závažnosti v kontextu vývoje zrání a učení osobnosti dítěte. Dokáže odlišit experimentování se sociální normou v konkrétním vývojovém období od trvalejší socializační odchylky i od diagnostikovatelné poruchy chování. Student se orientuje v potřebách dítěte i v základních strategiích použitelných při pedagogické činnosti s dítětem s konkrétní úrovní socializační odchylky. Flexibilně přistupuje k aplikaci základních pedagogických kategorií, jako jsou cíle, metody, organizační formy, postupy a evaluace. Orientuje se v platné legislativě, související s danou problematikou.

Literatura

FOUCAULT, M. Dohlížet a trestat. Praha: Dauphin, 2000. ISBN 80-86019-96-9.SMOLÍK, A., SVOBODA, Z. Etopedické propylaje I. Aktuální otázky systému náhradní výchovné péče o jedince s poruchou chování. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2012. ISBN 978-80-7414-529-2.FISCHER, S., ŠKODA, J. Speciální pedagogika: Edukace a rozvoj osob se somatickým, psychickým a sociálním znevýhodněním. Praha: Triton, 2008. ISBN 978-80-7387-014-0.VOJTOVÁ, V. Úvod do etopedie. Brno: Paido, 2008. ISBN 978-80-7315-166-9.Mezinárodní klasifikace nemocí - 10. revize. Duševní poruchy a poruchy chování. Praha: World Hesly Organization, Psychiatrické centrum Praha, 2006. ISBN 80-85121-11-5.ATKINSON, R.L. Psychologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-640-3.VÁGNEROVÁ, M. Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80 246-1074-4.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PhDr. Slavomil Fischer, Ph.D. MBAPhDr. Arnošt Smolík, Ph.D.