Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky (CCV / G4450)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4450 - Základy pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek: 1. Pedagogika jako věda - dělení, vývoj a současné postavení, 2. Výchova, vychovatel a vychovávaný - základní činitelé výchovného procesu, 3. Základní pedagogické kategorie - složky, podmínky, cíle a metody výchovy a převýchovy, 4. Základy zkoumání v pedagogice I - obecné postupy, 5. Základy zkoumání v pedagogice II - nejdůležitější metody, 6. Vzdělávací systém v České republice, 7. Alternativní a reformní školství ve světě a v ČR, 8. Soudobé vzdělávací teorie, konstruktivismus, 9. Základy učitelské profese (pedeutologie)Obsah cvičení: 1. Historický vývoj výchovných tendencí, 2. J. A. Komenský - osobnost a dílo, 3. J. Locke, J. J. Rousseau, 4. J. Piaget, L. S. Vygotskij, 5. J. J. Pestalozzi, A. S. Makarenko, 6. J. F. Herbart, základy alternativních škol, antipedagogika, černá pedagogika, 7. Metoda dotazníku, Metoda rozhovoru, 8. Metoda pedagogického experimentu, Metoda pozorování, 9. Vzdělávací systém SRN, Rakousko, Francie, Skandinávie (Švédsko), 10. Vzdělávací systém Slovensko, USA, 11. Transmisivně instruktivní (tradiční) vzdělávání, Konstruktivistická pedagogika, 12. Reforma vysokoškolského vzdělávání v ČR

Získané způsobilosti

Student vysvětluje rozdíl mezi pedagogikou u nás a ve světě; popisuje specifikum pedagogiky vůči jiným vědám; zdůvodňuje vznik pedagogiky a rozlišuje různé školy a směry; diskutuje o existenci sociální nerovnosti ve společnosti; analyzuje znaky a funkce vzdělávacích organizací ve společnosti; aplikuje pedagogické teorie na nejdiskutovanější problémy dnešní společnosti; komentuje společenské problémy z pedagogického úhlu; rozlišuje kvalitativní a kvantitativní metody pedagogického výzkumu; definuje základní pedagogické pojmy; chápe vliv prostředí na člověka a dokáže stručně charakterizovat vzájemné působení společnosti a výchovy na člověka.

Literatura

KRAUS, B., POLÁČKOVÁ, V. et al. Člověk - prostředí - výchova. Brno: Paido, 2001. ISBN 80-7315-004-2.PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha, 2002. Průcha, J., Mareš, J., Walterová , E. Pedagogický slovník. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-772-8.VALIŠOVÁ, A., KASÍKOVÁ, H. a kol. Pedagogika pro učitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1734-0.DYTRTOVÁ, R., KRHUTOVÁ, M. Učitel příprava na profesi. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2863-6.VÁŇOVÁ, M. A KOL. Teoretické a metodologické otázky srovnávací pedagogiky. Praha: PF UK, 1998. JŮVA, V.,LIŠKAŘ, Č. Úvod do srovnávací pedagogiky. Praha:SPN, 1982. JEŽKOVÁ, V. A KOL. Vzdělávací systémy v zahraničí. Praha, Karolinum, 1996.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D.