Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy filozofie (CCV / G4451)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4451 - Základy filozofie, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Zrod filosofického myšlení, pojmy- Metody práce s filosofickým textem- Metanarace a filosofické myšlení- Mýtus a logos, vztah filosofie a ostatních věd- Základy noetiky, ontologie, filozofické antropologie- Filosofický problém pravdy a jistoty- Filosofické otázky řádu a systému- Člověk v post/moderní situaci

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen rozumět a užívat základní filosofické pojmy, bude se orientovat v dějinách filosofického myšlení a dokáže aplikovat filosofické koncepty (noetické, ontologické aj.) do jiných oblastí lidského bádání.

Literatura

PEREGRIN, J.. Člověk a pravidla. Praha: Dokořán, 2011. LAW, S. Filozofická gymnastika. Praha, 2007. Beringer, J. Historická reflexe filozofických systémů. Plzeň, 2003. STÖRIG, H. J. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. Bělohradský, V. Společnost nevolnosti. Praha: Sociologické nakladatelství, 2009. LIESSMANN, P. Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. Praha: Academia, 2011. ISBN 978-80-200-1677-5.ANZENBACHER, A. Úvod do filosofie. Praha: Portál, 2004. DELEUZE, G; GUATTARI, F. Co je filosofie?. Praha: OIKOYMENH,, 2001. SOKOL, J. Malá filosofie člověka. Slovník filosofických pojmů. Praha: Portál, 2004. DURANT, W. Příběh filozofie: životy a myšlenky největších filozofů. Praha: Pragma, 2004. Jaspers, K. Úvod do filozofie. Praha: Oikúmené, 1996.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PhDr. Jan Hábl, Ph.D.