Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie (CCV / G4467)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4467 - Somatopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vznik, vývoj a předmět somatopedie, výchova a vzdělávání jako součást komprehenzivní péče o osoby s tělesným postižením- Onemocnění nervové soustavy - přehled. DMO - spastické formy, diparetický, hemiparetický a kvadruparetický vývoj dítěte.- DMO - nespastické formy.- Další zdravotní postižení doprovázející DMO.- Příčiny vzniku DMO, rizikové faktory.- Rehabilitace a terapie při dětské mozkové obrně. Lehká mozková dysfunkce.- Záněty a nádory mozku, mozková traumata. Míšní obrny, periferní obrny.- Dystrofie a myopatie kosterního svalstva.- Defekty neurální trubice - spina bifida occulta, meningokéla, meningomyelokéla, hydrocephalus, microcephalus, anencephalus, exencephalus.- Psychologické aspekty doprovázející postižení.- Poruchy řeči, komunikace a socializace osob s tělesným postižením a zdravotním znevýhodněním.- Raná péče o děti tělesně a zdravotně postižené. Specifika vzdělávání tělesně a zdravotně postižených dětí a mládeže.- Speciální didaktické metody při vzdělávání tělesně postižených a zdravotně znevýhodněných.- Volba povolání a příprava na profesní kariéru. Institucionální péče a podpora tělesně postižených a zdravotně znevýhodněných v České republice. Rehabilitace, kompenzační pomůcky.

Získané způsobilosti

Student charakterizuje a vymezí tělesné postižení, určí případy chorob, které jsou nejčastějšími příčinami tělesného postižení. Charakterizuje problematiku postižení vrozených a získaných, vymezí rozdíly v etiologii, prognóze a psychologických specifikách obou typů postižení. Student popíše syndrom centrální parézy, specifikuje jednotlivé formy dětské mozkové obrny, určí jejich etiologii a popíše psychomotorický vývoj jedince s danou formou DMO a konfrontuje ho s normálním psychomotorickým vývojem. Student charakterizuje rovněž přidružená postižení k DMO, příčiny DMO a možnosti rehabilitační péče. Student charakterizuje další příčiny tělesných postižení a - periferní obrny, myopatie, malformace, defekty uzavření neurální trubice. Popíše edukační důsledky tělesného postižení. Podrobně popíše systém, podmínky a specifika vzdělávání osob s tělesným postižením.

Literatura

OPATŘILOVÁ, D., ZÁMEČNÍKOVÁ, D. Možnosti speciálně pedagogické podpory u osob s hybným postižením. Brno: MU, 2008. ISBN 978-80-210-4575-0.VÍTKOVÁ, M. Somatopedické aspekty. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-134-0.KÁBELE, F. ET AL. Somatopedie. Praha: SPN, 1993. FISCHER, S., ŠKODA, J., SVOBODA, Z., ZILCHER, L. Speciální pedagogika. Edukace a rozvoj osob se specifickými potřebami v oblasti somatické, psychické a sociální. Praha: Triton, 2014. ISBN 978-80-7387-792-7.PIPEKOVÁ, J., VÍTKOVÁ, M. Tělesně postižené dítě v mateřské a základní škole. Brno: MU, 1994. JANKOVSKÝ, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-730-5.PFEIFFER, J., VOTAVA, J., TROJAN, S., DRUGA, R. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. Praha: Grada, 1996. OPATŘILOVÁ, D. Pedagogická intervence v raném a předškolním věku u jedinců s dětskou mozkovou obrnou. Brno: PdF MU, 2003. ISBN 80-210-3242-1.MYDLIL, V. Příčiny mozkových postižení dětí. Praha: Victoria Publishing, 1995.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

doc. PhDr. Jiří Škoda, Ph.D.