Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe III (CCV / G4472)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G4472 - Praxe III, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Seznámení se s cíli a hlavními činnostmi konkrétní pedagogické instituce. Orientace v platné legislativě a dalších souvisejících předpisech.- Stínování práce pověřeného pedagogického pracovníka, seznámení se s konkrétními cíli, úkoly, a pedagogickou dokumentací. Dále seznámení se zásadami jeho činnosti a reflexí praktické realizace výchovně-vzdělávacího procesu. Součástí je i posuzování etického rozměru činnosti řídícího pracovníka.- Osvojování si znalostí a praktických dovedností z oblasti aktuální aplikované diagnostiky, pokud je v instituci používána. Pokud není (event. student má například osvojenu vhodnější metodu), má student možnost vhodnou metodu po konzultaci s pověřeným pracovníkem navrhnout, aplikovat, vyhodnotit a interpretovat.- Aplikace pedagogických zásad do praxe. Zkouška konkrétního pedagogického postupu (metody) a jeho aplikace v praxi (pod dohledem pověřeného pracovníka instituce). Provést popis přípravy, užití a evaluace. Neplatí v případě stínování soc. pracovníka.

Získané způsobilosti

Oborové znalosti: studenti získají průnik znalostí v oblasti aplikace pedagogické teorie do praxe; studenti si osvojí náhled na práci s pedagogickým systémem v praktické rovině, v konkrétní instituci; studenti se seznámí s pedagogickým rozměrem "živé" interakce s dítětem (klientem); studenti se seznámí s podmíněností pedagogických intervencí v praxi platnou legislativou Oborové dovednosti: studenti zlepší své komunikační schopnosti; studenti získají možnost uvědomit si míru odpovědnosti za realizaci výchovně vzdělávacího procesu při kontaktu s konkrétním jedincem; studenti si mohou zlepšit svou schopnost sebereflexe a sebekorekce v oblasti konkrétní pedagogické činnosti

Literatura

---. Zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů. ---. Zákon č.333/2012., kterým se mění zákon č.109/2002 Sb., o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. ---. Zákon 109/2002 Sb. o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních. SMOLÍK, A., SVOBODA, Z. Etopedické propylaje I. Aktuální otázky systému náhradní výchovné péče o jedince s poruchou chování. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2012. ISBN 978-80-7414-529-2.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-414-4.VOJTOVÁ, V. Úvod do etopedie. Brno: Paido, 2008. ISBN 978-80-7315-166-9.

Požadavky

Požadavky dle pokynů vyučujícího

Garant

PaedDr. Ing. Michal Slavík, PhD.PhDr. Arnošt Smolík, Ph.D.