Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodolog. pedagog. a psycholog. výzkumu (CCV / G6133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G6133 - Metodolog. pedagog. a psycholog. výzkumu, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení, poslání a význam pedagogicko - psychologického výzkumu. Úvod do základů výzkumu v praxi.2. Výběr problému, formulace cílů.3. Formulace hypotéz a nástrojů k jejich ověření.4. Přehled základních technik pro samotný sběr empirického materiálu. Popis technik: pozorování, rozhovor, dotazník, anketa, sociometrie.5. Výběr vzorku a organizace sběru dat, specifika práce tazatele.6. Ověření hypotéz.7. Kvantitativní a kvalitativní metody zpracování získaných údajů.8. Práce s výsledky a jejich interpretace.9. Práce s odbornou literaturou, citace, vypracování závěrečné zprávy.10. Prezentace a publikování výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti zvládnou samostatně vypracovat nástin projektu, jeho realizaci, vypracování závěrečné zprávy. Připravit článek k publikaci do odborného tisku.

Literatura

HRABAL, V., LUSTIGOVÁ, Z., VALENTOVÁ, L. Testy a testování ve škole. Praha: UK, 1992. GAVORA, P. Výzkumné metody v pedagogice. Brno: Paido, 1996. MOJŽÍŠEK, L. Základy pedagogické diagnostiky. Praha: SPN, 1986. LAŠEK, J., CHRZOVÁ, M. Základy statistického zpracování pedagogicko-psychologického výzkumu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2003.

Garant

doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D.doc. PaedDr. Pavel Doulík, Ph.D.