Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchovné a profesní poradenství (CCV / G6136)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / G6136 - Výchovné a profesní poradenství, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj poradenství, teoretická východiska. Poradenský systém u nás a v zahraničí.Poradenské teorie a školy, jejich klasifikace a základní charakteristika. Úloha teorie v poradenské práci.Charakteristika poradenství, typy, obsah a formy poradenských služeb.Obecné zásady poradenské práce. Poradenské přístupy. Vztah poradce a klienta. Komunikace v poradenství.Výchovné a profesní poradenství, vymezení a charakteristika , porovnání z hlediska cílůVýchovné a profesní poradenství v kontextu školských poradenských služebKariérové poradenství (spolupráce s jinými institucemi, integrace problematiky volby povolání do ostatních předmětů atd.)Koncepce poradenství a modely poradenské (poradenství jako orientace, vedení a péče, podpora růstu, poradenství jako prevence, diagnostické poradenství, výchovné poradenství, vývojová koncepce poradenství aj.).

Získané způsobilosti

Studenti získají praktické informace o průběhu poradenského procesu, jeho jednotlivých fázích, a významu různých proměnných, které do něho vstupují a mají význam pro efektivitu dosahovaní cílů. V průběhu kurzu budou studenti řešit modelové problémové úlohy.

Literatura

DRAPELA, V. Vybrané poradenské směry. Praha. Portál, 1997. HRABAL, V. Vybrané poradenské směry. Praha: Univerzita Karlova, 1998. VAŠUTOVÁ, M. Dítě v poradenském systému. In PAULÍK, K. Psychologické poradenství v soc. práci. Ostrava: FF OU, 2002. KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-150-9.Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Metodický list k poskytování poradenských služeb na školách a školských zařízeních. Praha: MŠMT, 1998. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Metodický pokyn k zařazování vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání. Praha: MŠMT, 2001. HŘEBÍČEK, L. Podstata profesionální orientace žáků. Brno: FF MU, 1994. KOŠČO, J. A KOL. Poradenská psychológia. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladatelstvo, 1987. GABURA, J., PRUŽINSKÁ, J. Poradenský proces. Praha: SLON, 1995. VAŠUTOVÁ, M. Psychologické problémy ve školní praxi. Ostrava: PdF OU, 2002. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha: Portál, 2000. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 1995. ÚLEHLA, I. Umění pomáhat. Praha: Slon., 2005. ISBN 80-86429-36-9.. VÝCHOVNÉ PORADENSTVÍ - zpravodaj IPPP ČR a Asociace poradenských pracovníků ve školství. HŘEBÍČEK, L. Výchovné poradenství ve světě teoretické a empirické analýzy. Brno: FF MU, 1996. KRATOCHVÍL, S. ET AL. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 2005.

Garant

PhDr. Ing. Ivan BertlPhDr. Slavomil Fischer, Ph.D. MBA