Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní předpisy a řízení školy - MŠk (CCV / R0125)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R0125 - Právní předpisy a řízení školy - MŠk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod a program studia předmětu, seznámení s cíli a obsahem, s doporučenou a rozšiřující literaturou. Požadavky k zápočtu a zadání seminární práce.2. Předškolní vzdělávání ve školském systému České republiky.3. Základní funkce řízení a jejich aplikace pro řízení mateřské školy.4. Základní orientace v právních předpisech - rámcový přehled.5. Právní formy a postavení škol.6. Zřizovatelé škol, náležitosti zřizovací listiny.7. Školský rejstřík.8. Předpoklady pro výkon funkce řídícího pracovníka.9. Kompetence řídícího pracovníka.10. Organizační struktura školy.11. Individuální řídící akty ve škole.12. Základní pedagogická dokumentace školy.13. Aktuální otázky v řízení školy.14. Prezentace seminárních prací studentů.15. Hodnocení seminářů, zápočet.

Získané způsobilosti

Studenti získají teoretické poznatky z oblasti řízení organizace, které dokáží aplikovat do praxe. Zvládnou základní orientaci v právních předpisech a dokáží se orientovat v dané problematice.

Literatura

BEČVÁŘOVÁ, Z. Současná mateřská škola a její řízení. Praha: Portál, 2003. VALENTA, J. Školské zákony a prováděcí předpisy s komentářem. Olomouc: ANAG, 2007. JOUZA, L. Zákoník práce s komentářem. Praha: Bova Polygon, 2007. PRÁŠILOVÁ, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické pracovníky. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1415-5.PITRA, Z. Základy managementu. Praha: Kamil Mařík - Professional Publishing, 2007. Vyhláška č. 263/2007 Sb., kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí. Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

1. Seminární práce (termín odevzdání bude dohodnut na prvním semináři) 2. 80% účast na semináři

Garant

doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Nováková Hořejší