Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie člověka - SPAk (CCV / R0202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R0202 - Biologie člověka - SPAk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fylogenetický vývoj člověka a význačné lidské vlastnosti. Současný pohled biologů na pojem "lidská rasa".2. Ontogenetický vývoj. Biologické zákonitosti vývoje a způsoby jeho posuzování v průběhu ontogeneze. Sekulární trend.3. Působení vnějších faktorů na tělesný a duševní vývoj člověka. Teratogeny. Člověk ve vztahu k životnímu prostředí.4. Působení vnitřních faktorů na tělesný a duševní vývoj člověka. Základy genetiky člověka.5. Vývoj pohybové a opěrné soustavy, význam správného držení těla pro fyzické, psychické a sociální zdraví člověka.6. Soustava oběhová, dýchací, trávicí, vylučovací. Látková výměna, metabolické poruchy.7. Humorální regulace a s ní související poruchy tělesného a neuropsychického rozvoje.8. Základní charakteristiky nervové regulace. Anatomie a fyziologie nervové soustavy a její poruchy. Duševní hygiena.9. Smyslové analyzátory, anatomie a fyziologie, nejčastější vady a poruchy vnímání.10. Imunitní systém člověka a jeho posilování. Imunita specifická a nespecifická. Alergie.11. Biorytmy. Biologická podstata stresu. Ochrana před škodlivými vlivy.12. Zdraví a nemoc. Skupina infekčních chorob u nás běžných, způsoby přenosu, prevence.13. Problematika chronických neinfekčních (tzv. civilizačních) chorob.

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět biologickým potřebám svých klientů, které ovlivňují i jejich psychiku a chování. Získané poznatky mu budou sloužit i jako východisko pro studium dalších vědních disciplín v učebním plánu studia (pedagogika, psychologie, sociologie atd.)

Literatura

MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. Praha: SPN, 1993. ISBN 80-04-23795-9.MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví pro učitele. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2006. ISBN 80-7044-768-0.WESTON, T. Atlas lidského těla. Praha: Levné knihy KMa, 2003. ISBN 80-7309-987-X.ŠMARDA, J. Člověk v proudu dědičnosti. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-768-0.VOKURKA, M. Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf, 1995. ISBN 80-85800-27-6.

Požadavky

Aktivní účast na seminářiPísemný protokol z praktických cvičeníVypracování seminární práce (dle výběru z více témat)Test z anatomie, fyziologie a genetiky

Garant

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.Mgr. Dagmar Kubátová, Ph.D.