Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie - SPAk (CCV / R0205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R0205 - Základy sociologie - SPAk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Socializační proces, sociální komunikace, typy společenské vazby.2. Sociální stratifikace, sociální nerovnosti, sociální mobilita.3. Struktura většinové společnosti, menšiny - etnicita.4. Období života, věkové zvláštnosti, gender.5. Životní styl, životní způsob.6. Sociální změna, sociální adaptace.7. Kolektivní jednání a sociální hnutí.8. Výčet primárních skupin, sociálních institucí.9. Mechanismy fungování společnosti.10. Moderní organizace, ekonomický život, dělba práce a zaměstnání, postindustriální fenomény.11. Globalizace a ekologická krize.12. Volný čas a jeho problémy, krize rodiny, její funkce a aktuální potřeba změn.13. Záchranná sociální síť a problémy současné společnosti (bezdomovectví, nezaměstnanost aj.).

Získané způsobilosti

Studenti se naučí sociologicky myslet a uvažovat. Budou se umět orientovat v základních sociologických pojmech a budou schopni rozpoznat podstatu společenského problému.

Literatura

BERGER, P. L. Pozvání do sociologie - Humanistická perspektiva. Brno: Společnost pro odbornou literaturu. Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-90-87029-10-7.GIDDENS, A. Sociologie. Praha: Argo, 2002. ISBN 80-7203-124-4.Keller, J. Úvod do sociologie. Praha, Sociologické nakladatelství, 2004. ISBN 80-86429-39-3.

Garant

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Valášková