Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální patologie - SPAk (CCV / R0213)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R0213 - Úvod do sociální patologie - SPAk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasické pojetí sociální patologie podle Herberta Spencera (1820-1903), dále koncepce soc. patologie A.I.Woodova (1900-1935) a především klasifikace a třídění negativních společenských jevů dle A.I. Bláhy (1879-1960).2. Geneze vzniku klasické s.p.- vliv lékařství, hygieny a epidemiologie. Smysl moderního širšího pojetí: sociální deviace oproti dřívějším pojmům "sociální patologie" či "společenské aberace."3. Výklad základních paradigmat zkoumání sociální deviace.4. Hraniční discipliny zabývající se také zkoumáním vlivu soc.podmínek na chování skupin a jednotlivců: etologie od K. Lorenze, některé aplikované sociolog.obory, sociální psychologie, soc.hygiena, etiologie, ekologie, etnologie, kult.antropologie, sociologie medicíny, biosociologie, sociální lékařství, psychiatrie, patopsychologie, kriminologie.5. Současná globalistika, příp. výroční zprávy "Římského klubu."6. Problém normality společenského života (pojetí statistické, funkcionální, axiologické aj.)Abnormalita a nedostačivost jako marginálie na Gaussově křivce, zdraví a nemoc, pojetí normality jako fyzické a duševní zdraví, pojetí normality jako "optimálního stavu", pojem přirozenosti, pojetí normality jako nekonečného procesu k seberealizaci. Kriteria normality podle Syřišťové. Vztah mezi normativitou, variabilitou a deviací.7. Definice závislosti. Cesty prevence a resocializace.8. Různé stupně patologického chování ve společnosti: aberantní - naruš. soc. normy, chování protispolečenské s omezujícími sankcemi, chování deviantní, chování delikventní, stav anomie.9. Vlastní výčet negativních sociálních jevů, různých forem včetně posledních typů nežádoucích projevů (viz afluenza - spotřební chování čili mor z blahobytu).10. Specifické zvláštnosti severočeského regionu - vybrané negativní sociální jevy ohrožující mládež (geneze,statistiky a názorné grafy, příčiny růstu delikvence, výskyt dle lokalit, frekvence, opatření.11. Nezaměstnanost a bezdomovci, kriminalita, postpenitenciární péče a resocializace.12. Prezentace vybraných výzkumných zpráv. Sociologická imaginace a interpretace.Využití videokazet z projektu "Film a sociologie". Seminář k aktuálním tématům.13. Negativní společenské jevy a jejich výzkum, metody a techniky. Testy společenské úzkosti a jejich vyhodnocování (hierarchie strachu). Studium dokumentů, case-study, zúčastněné pozorování, analýzy dopisů, záznam interakcí ve skupině (šikana), sociometrie,semantický diferenciál, databáze, ordinace AT, zdravotní osvěta. Druhy šetření: kvantitativní a kvalitativní výzkumy, mezinárodní komparativní studie.14. Kulatý stůl - seminář k aktuální zadané literatuře, k novinkám ve výzkumu a na odborných pracovištích. Poznatky studentů ze studia doporučené literatury.

Získané způsobilosti

Absolventi budou připraveni na současnou realitu asociálního jednání a antisociálního chování mládeže a dospělých, na rozmanité formy závislosti a způsoby řešení problémů na úrovni primární, sekundární a terciální prevence.

Literatura

HRČKA, M. Sociální deviace. Praha: SLON., 2001. ISBN 80-85850-68-0.MÚHLPACHR, P. Sociální patologie. Brno: PF Masarykova Univ., 1999. Kolektiv. Sociální deviace. Úvod do obecné teorie, Sociologická knižnice. Praha: Svoboda, 1988.

Garant

PhDr. Jiří Šlégl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michaela Valášková