Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předškolní pedagogika MŠk (CCV / R0236)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R0236 - Předškolní pedagogika MŠk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předškolní pedagogika, její cíle a úkoly, vztah předškolní pedagogiky k ostatním vědám a pedagogickým disciplínám.2. Dítě a pojetí dětství v zrcadle času.3. Rodina a mateřská škola.4. Mateřská škola a její role v současné době.5. Kurikulum předškolní výchovy a jeho proměny v současnosti.6. Podmínky vzdělávání dětí předškolního věku v mateřské škole. Sociální klima mateřské školy.7. Plánování vzdělávacího procesu. Cesta od Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání ke školnímu /třídnímu/ vzdělávacímu programu.8. Metody, formy a prostředky poznávání okolního světa.9. Hra jako základní činnost dítěte předškolního věku.10. Pedagogické hodnocení v mateřské škole. Autoevaluace mateřské školy.11. Příprava dítěte na vstup do základní školy - školní připravenost a její oblasti.12. Profese učitelky mateřské školy. Přípravné vzdělávání učitelek MŠ a trendy vzdělávání u nás i v EU.

Získané způsobilosti

Student(ka) se orientuje v základní terminologii předškolní výchovy a vzdělávání, charakterizuje kvality a specifika dítěte předškolního věku, pracuje s kurikulárním dokumentem pro předškolní vzdělávání, aplikuje teoretické poznatky do tvorby školního a třídního vzdělávacího programu, teoreticky a částečně prakticky zvládá plánování činností v mateřské škole po stránce obsahové (věcné) i metodické a vedení třídní dokumentace. Specifikuje koncepci osobnostně orientované předškolní výchovy, její cíle a klíčové oblasti předškolní výchovy a vzdělávání (složky předškolní výchovy). Popisuje změny v přípravném vzdělávání učitelů MŠ s přihlédnutím k novým trendům u nás i ve světě.

Literatura

KOŤÁTKOVÁ, S. Dítě a mateřská škola. Praha: Grada, 2008. OPRAVILOVÁ, E. Dítě si hraje a poznává svět. Praha: SPN, 1988. ŠIKULOVÁ, R., ČEPIČKOVÁ, I., WEDLICHOVÁ, I a kol. Kapitoly z předškolní pedagogiky I. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2005. ŠIKULOVÁ, R. A KOL. Kapitoly z předškolní pedagogiky II. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2006. ISBN 80-7044-825-3.BRTNOVÁ ČEPIČKOVÁ, I. a kol. Kapitoly z předškolní pedagogiky III. Ústí nad Labem, PF UJEP, 2007. ISBN 978-80-7044-941-7.ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola. Teorie a praxe I. Olomouc: PedF UP, 2004. ISBN 80-244-0945-8.KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. A KOL. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-585-7.HORKÁ, H. SYSLOVÁ, Z. Studie k předškolní pedagogice. Brno: PdF MU, 2011. KOŤÁTKOVÁ, S. Hry v mateřské škole v teorii a praxi. Praha: Grada, 2006. HAVLÍNOVÁ, M. A KOL. Kurikulum podpory zdraví v MŠ. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7178-383-8.ŠMELOVÁ, E. Mateřská škola a její učitelé v podmínkách společenských změn. Teorie a praxe II. Olomouc: PF UP, 2006. JEŘÁBKOVÁ, B. Mateřská škola jako životní prostor. Brno: MU CDVU, 1993. BRUCEOVÁ, T. Předškolní výchova. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-068-5.MERTIN, V., GILLERNOVÁ, I. Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha: Portál,, 2003. OPRAVILOVÁ, E., GEBHARTOVÁ, V. Rok v mateřské škole. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-847-3.BEČVÁŘOVÁ, Z. Současná mateřská škola a její řízení. Praha: Portál, 2003. GARDOŠOVÁ, J., DUJKOVÁ, L. A KOL. Vzdělávací program Začít spolu. Praha: Portál, 2003. PRŮCHA, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

Zpracování a odevzdání písemné seminární práce. Pokyny k vypracování:Forma a rozsah seminární práce: práci student/ka odevzdá ve stanoveném termínu v tištěné podobě psanou na PC, min. 5 - max. 10 stran textu (práce může obsahovat přílohy, jsou číslovány zvlášť), řádkování 1,5 - typ písma Times New Roman, velikost písma 12.Osnova práce: 1. Úvod - vstup do problematiky. 2. Vlastní práce. 3. Závěr. 4. Seznam použité literatury (Dodržovat bibliografickou citační normu!)Návrh témat pro seminární práci:Kurikulum mateřské školy a jeho inovace v podmínkách konkrétní MŠ .Dítě se specifickými vzdělávacími potřebami v mateřské škole. Možnosti skupinové práce v mateřské škole. Vzdělávací projekty v mateřské škole. Připravenost dítěte na vstup do základní školy. Výchova k demokracii začíná v mateřské škole. Environmentální výchova v mateřské škole. Využití alternativních prvků výchovy a vzdělávání v mateřské škole.Škola v očích našich předškolních dětí.Zdravá mateřská škola.Výchova k toleranci v mateřské škole.Spolupráce mateřské a základní školy.Téma seminární práce si může student/ka zvolit sám/sama.

Garant

doc. PhDr. Renata Šikulová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jarmila Nováková Hořejší