Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura mluveného projevu (CCV / R4302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R4302 - Kultura mluveného projevu, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V předmětu je stanoveno 5 hod. kontaktní výuky. Témata označená ztučněným písmem budou realizována v rámci kontaktní výuky. Ostatní témata budou předmětem samostatného studia (9 hod.) podle studijní opory a seznamu uvedené literatury.Obsah:1. Veřejný projev a jeho příprava. Rétorika z hlediska diachronního a synchronního. Náležitosti veřejných mluvených projevů.2. Současná čeština a jazyková kultura. Spisovnost a nespisovnost. Institucionální jazyková a řečová výchova.3. Norma a kodifikace. Kodifikační příručky.4. Jazyková kultura a jazyková správnost.5. Spisovnost a kultivovanost veřejné komunikace.6. Základní pojmy. Ustálené formy modulace souvislé řeči ? slovní přízvuk, větný přízvuk, důraz, větná intonace.7. Hlas.8. Tempo řeči a rozložení pauz.9. Řeč těla.10. Prostředky a zásady sloužící k nácviku výrazného přednesu.11. Specifické prostředky mluveného projevu v pedagogické praxi.12. Charakter, příprava a nácvik souvislého mluveného projevu.13. Realizace mluveného projevu a výrazného přednesu.14. Hodnocení mluveného projevu a výrazného přednesu.

Získané způsobilosti

V oblasti znalostí umí student popsat, vysvětlit a zhodnotit základní okruhy problematiky a nejdůležitější pojmy vztahující se k současné češtině a jazykové kultuře, vyjmenovat a popsat základní vlastnosti veřejného mluveného projevu, zdůvodnit a analyzovat specifické rysy komunikace v českém prostředí a zhodnotit jejich důležitost pro profesní praxi.V oblasti dovedností umí student posoudit z hlediska svého profesního zaměření jak vhodnost vedené komunikace (verbální, neverbální a paraverbální), tak i analyzovat její nejvýznamnější úskalí na základě modelových situací. Umí používat zvukové, tvaroslovné, lexikální, syntaktické a stylistické prostředky vhodné v konkrétních komunikátech (žánrově různých) monologického i dialogického charakteru, hodnotit svůj vlastní mluvený projev i projevy druhých a posuzovat vhodnost/nevhodnost užitých jazykových prostředků. Student se umí jasně, přehledně, srozumitelně a kultivovaně vyjadřovat, umí předvídat reakce a reagovat na ně, přičemž volí vhodné metody, specifické způsoby a adekvátní jazykové prostředky, přiměřené komunikační situaci.

Literatura

Hůrková, M. Česká výslovnostní norma. Praha: Sciencia, 2001. Havlová, I. a kol. Kapitoly z rétoriky. Praha, 1992. Hůrková, J. - Novotná, J. - Šrámková, V. Mluvený projev a přednes. Praha, 1991. Hubáček, J. Rétorické minimum pro studium učitelství. Ostrava. 1990. Adamczyk, G. Řeč těla. Praha 2005. Čechová, M. a kol. Současná česká stylistika. Praha, ISV, 2003. JELÍNEK, M., ŠVANDOVÁ, B. a kol. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. Palková,Z. Fonetika a fonologie češtiny. 2.vyd. Praha. 1999. Lukavský, R. Kultura mluveného projevu. Praha: AMU, 2000. Krobotová, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc:UP, 2000. Palková, Z. Stručná pravidla české ortoepie. Praha: ČRo, 1994. Langer,A. Úspěch veřejné promluvy. Praha. 1994. SVOBODOVÁ, J., KULDANOVÁ, P. Veřejný projev a jeho prezentace. Ostrava: PdF OU, 2006. Kutálková, D. Vývoj dětské řeči krok za krokem. Praha, 2010. Zeman, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové Gaudeamus 2008.

Požadavky

Posluchač pracuje podle studijní opory a vypracovává podle ní cvičení a úlohy, které odevzdá podle pokynů vyučujícího v předem stanoveném termínu v písemné formě či jako zvukovou nahrávku na CD. Způsob hodnocení úloh je slovní. Na základě celkového pozitivního hodnocení bude udělena kontrola studia (zápočet).Studijní opora dostupná na: https://moodle.pf.ujep.cz/course/view.php?id=471. V levé části obrazovky zvolte možnost ?Přihlásit se jako host? a po vyzvání vepište heslo: host. Tím se dostanete do elektronické opory příslušného předmětu.

Garant

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.