Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktické činnosti II (CCV / R4309)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R4309 - Praktické činnosti II, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod předmětu je zaměřen na psychomotorické učení a jeho základní charakteristiky. Dále je předmět věnován základním pedagogickým kategoriím s důrazem na jejich využití v oblasti praktických činností. Další semináře se zaměřují na základní druhy technických materiálů s důrazem na jejich využití v oblasti praktických činností. Významné jsou praktické semináře věnující se zhotovování výrobků, kdy je dán důraz nejenom na teoretické zvládnutí učiva ale i na jeho praktickou aplikaci.1. Úvodní seminář. Seznámení s cíli, obsahem a požadavky předmětu.2. Psychomotorické učení. Základní charakteristiky psychomotorických dovedností. Pedagogické vedení žáka při učení psychomotorickým dovednostem. Problematika nácviku nových činností.3. Cíle, metody, formy a zásady pracovního vyučování. Projektové vyučování v praktických činnostech.4. Práce s papírem. Kašírování.5. Práce s papírem. Decoupage.6. Textilní materiály. Rozdělení a zpracování textilních vláken. Tkané a netkané textilie. Druhy a použití textilií.7. Pracovní techniky při práci s textilem. Práce s plošnou a délkovou textilií. Tkaný výrobek z textilu.8. Pracovní techniky při práci s textilem. Práce s plošnou a délkovou textilií. Velikonoční dekorace z netkané textilie.9. Lidová řemesla. Zvykoslovné předměty a jejich výroba. Velikonoční kraslice.10. Lidová řemesla. Zvykoslovné předměty a jejich výroba. Píšťalka a pomlázka.11. Modelovací hmoty. Druhy a výroba modelovacích hmot. Licí hmoty. Těsta.12. Pracovní techniky pro práci s modelovacími a licími hmotami.13. Ostatní materiály. Sklo, kůže, korek, pryž apod.

Získané způsobilosti

Student zná principy učení psychomotorickým dovednostem, je schopen stanovovat vzdělávací cíle a využívat adekvátní vzdělávací metody, formy, zásady a prostředky. Student je schopen při vlastní praktické činnosti aplikovat získané znalosti z techniky, má znalosti o základních technických materiálech a technologiích práce s nimi. Ovládá zásady bezpečnosti a hygieny při práci a organizuje práci dětí s ohledem na jejich bezpečnost. Vybírá vhodné náměty pro praktické činnosti dětí s přihlédnutím k jejich věkovým i individuálním zvláštnostem.

Literatura

JANOVEC, Jan. Technické materiály v primárním a preprimárním vzdělávání. Ústí nad Labem, 2013. ISBN 978-80-7414-596-4.KOŽUCHOVÁ, M. Elementárna technická výchova detí preškolského a mladšieho školského veku. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portá, 2001. ISBN 80-7178-585-7.HONZÍKOVÁ, J. Materiály pro pracovní činnosti na 1. stupni ZŠ. Plzeň, 2006. ISBN 80-7043-453-8.JÍROVÁ, M. A KOL. Metodika výchovné práce v předškolních zařízeních II. - mateřská škola. Praha: SPN, 1978. HONZÍKOVÁ, J. Pracovní činnosti na 1. st. ZŠ. Plzeň: ZČU, 2000. KOCIÁNOVÁ, L. A KOL. Praktické činnosti pro 1. - 5. ročník ZŠ. Praha: Fortuna, 1997. Program výchovné práce pro jesle a MŠ. Praha: SPN, 1978. ČÁP, J. Senzomotorické učení a senzomotorické dovednosti. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X.STANČÍK, L.,DLASK, J. Technické práce. Ústí nad Labem, 1989. BARFFOVÁ, U., BURKHARDTOVÁ, I. Velká kniha pro malé mistry I a II. Praha: IKAR, 1996.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- úspěšné absolvování zápočtového testu;- odevzdání praktických seminárních prací;- osobní přítomnost při zápisu kontroly studia.

Garant

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Janovec, Ph.D.