Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti I (CCV / R4315)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / R4315 - Literatura pro děti I, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia literatury pro děti, základní poetické pojmy. Dítě a kniha ? charakteristika předčtenářského období.2. Intencionální a neintencionální literatura pro děti. Základní klasifikace žánrů dětské literatury.3. Dětský folklor a umělá poezie.4. Pohádka lidová v české literatuře. Významní sběratelé lidových pohádek v české literatuře, interpretace jejich děl.5. Pohádka autorská v české literatuře. Významní představitelé a interpretace jejich děl.6. Malé epické formy určené dětem.7. Próza s dětským hrdinou.8. Česká literatura pro děti v období národního obrození.9. Česká literatura pro děti v druhé polovině 19. století. Rozvoj poezie a prózy.10. Česká literatura pro děti po vzniku samostatného Československa. Meziválečné období v próze a poezii.11. Česká literatura pro děti v době okupace a v poválečném období.12. Česká literatura pro děti po roce 1948.13. Česká literatura pro děti po roce 1968.14. Česká literatura pro děti po roce 1989.

Získané způsobilosti

V oblasti znalostí umí student vyjmenovat a vyložit základní poetické pojmy, charakterizovat a analyzovat specifické rysy a základní okruhy problematiky dětské literatury předškolního věku v českém kontextu, vysvětlit dynamiku vývoje české literární tvorby pro děti v předškolním věku, podat ucelený přehled o autorech, žánrech a dílech české literatury pro děti v jednotlivých vývojových obdobích a zhodnotit jejich důležitost pro předškolní vzdělávání.V oblasti dovedností umí student produktivně využívat teoretické poznatky pro vlastní pedagogickou práci v mateřské škole. Umí tvořivě pracovat s literárními texty z české umělecké literatury pro děti, zejména s dětským folklorem, umělou poezií, pohádkami, pověstmi a prózou s dětským hrdinou, a na základě jasné představy o žánrech, vazbách a souvislostech správně interpretovat a analyzovat díla nejvýznamnějších českých autorů pro děti předškolního věku.

Literatura

Janáčková, B. Literatura pro děti a mládež v datech. Ústí n. L., 2004. Janáčková, B. Přehled vývoje literatury pro děti a mládež. Ústí n. L.: UJEP. Čeňková, J. - Sieglová, N. - Dejmalová, K. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. Holešovský, F. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha, 1989. ČERNOUŠEK, M. Děti a svět pohádek. Praha, 1990. Gebhartová, V. Literatura pro děti. Praha, 1989. Genčiová, M. Literatura pro děti a mládež. Praha, 1984. Brukner, J., Filip, J. Poetický slovník. Praha, 1997. Hutařová, I. Současní čeští ilustrátoři. Praha, 2004. Bettelheim, B. Za tajemstvím pohádek. NLN - Nakladatelství Lidové noviny, 2000.

Požadavky

Předpokladem k úspěšnému zvládnutí disciplíny je literární kompetence posluchače na úrovni středoškolského studia (student má v rozsahu učiva střední školy zažité základní informace o české literatuře, jejím vývoji a významných autorech a jejich dílech, jež umí správně interpretovat) a dále písemné zpracování vybraných úkolů uvedených ve studijní opoře, která je dostupná na https://moodle.pf.ujep.cz/.Posluchač pracuje podle studijní opory a vypracovává podle ní úlohy, které odevzdá podle pokynů vyučujícího ve stanoveném termínu. Způsob hodnocení úloh je slovní. Na základě celkového pozitivního hodnocení bude udělena kontrola studia (zápočet).Studijní opora dostupná z: https://moodle.pf.ujep.cz/course/view.php?id=499 Vstup pro hosty; heslo - host

Garant

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaromíra Šindelářová, CSc.