Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobnost dít. v procesu vých. a vzděl. M (CCV / S0059)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S0059 - Osobnost dít. v procesu vých. a vzděl. M, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah: Teoretické a praktické seznámení se s poznatky pedagogické psychologie v rámci přednášek a seminářů.Semináře budou zaměřeny na praktické ukázky technik a her pro děti předškolního věku, které budou cílené k dané problematiceTémata přednášek:1. Vymezení předmětu pedagogická psychologie.2. Pojetí výchovy - rodina a MŠ.3. Základní teoretická východiska psychologie učení.4. Zvláštnosti učení vzhledem k věku dítěte.5. Osobnost učitele v pedagogických situacích.6. Způsoby hodnocení dětí předškolního věku - motivace.7. Možnosti pedagogické diagnostiky v MŠ. Školní zralost.8. Vytváření bezpečného prostředí.9. Práce s handicapovanými dětmi.10. Řešení konfliktů.11. Komunikace s rodiči.12. Využití technik a her při práci s dětmi v MŠ.13. Psychohygiena učitelů v MŠ.

Získané způsobilosti

Student se bude schopen orientovat v základní teoretické terminologii a v obsahu pedagogické psychologie a aplikovat získané praktické dovednosti.

Literatura

MATĚJČEK,Z. Co děti nejvíc potřebují. Praha, Portál, 2007. MATĚJČEK, Z. Dítě a rodina v psychologickém poradenství. Praha: SPN, 1992. ISBN 80-04-25236-2.ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál, 1997. ISBN 80-7178-063-4.Čáp J. Psychologie výchovy a vyučování. Karolinum Praha, 1993. 1993. Čáp, J. Rozvíjení osobnosti a způsob výchovy. Praha, 1998. Langová M, Vacínová M, a kol. Základy pedagogické psychologie, UJEP Ústí n/L, 2002.

Požadavky

-Písemné zpracování jedné techniky či hry, se kterou student prakticky v rámci semináře vystoupí.-Student bude schopen prezentovat obsahy přednášek.-Písemný zkouškový test-Splnění zápočtových požadavků.-Známka ze zkouškového písemného testu.

Garant

PhDr. Renata Hajná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Renata Hajná, Ph.D.PhDr. Renata Hajná, Ph.D.