Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociální psycholog. - SPAk (CCV / S0119)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S0119 - Úvod do sociální psycholog. - SPAk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metody sociální psychologie.Problematika socializace jedince .Pojem socializace, subjekt a objekt socializace, interakce jedince aprostředí, činitelé socializaceMechanismy socializace, sociální učení, jako jedno z druhů učení, způsoby a formy sociálního učení.Fáze socializace (Erikson)Sociální normy. Prosociální a antisociální chování.Sebesystém, vztahů k vlastnímu ?já?, utváření vztahu k sobě, sebepercepce, sebehodnocení, sebepojetí,sebeprezentace.Problematika sociálních skupin, malá sociální skupina, dav. Definice malých skupin a její motivace.Struktura sociální skupiny, zjišťování sociální pozice jedince a možnosti jejího ovlivňování, sociálnírole, hodnoty, cíle, normy sociální skupiny. Dynamika sociální skupiny. Skupinové rozhodování.Rodina jako sociální skupina, zjišťování vztahů v rodině, postoje rodičů k dětem. Možnosti pozitivníhopůsobení na jedince z dysfunkčních rodin. Rodina jako významný činitel socializace a individualizace.Sociální přesvědčení a postoje, konzistence a funkce postojů. Interpersonální percepce, přitažlivost,náklonnost. Interpersonální vliv.Sociální komunikace, pojetí komunikace v sociální psychologie. Verbální a nonverbální komunikace,parajazykové projevy.Agrese, agresivita, možnosti eliminace agresivních projevů.Asertivní způsob komunikace, komunikace konstruktivní a destruktivní.Náročné životní situace, možnosti řešení těchto situací.Asertivita ? způsob zdravého prosazování.

Literatura

Hill, G. Moderní psychologie, Portál, Praha, 2003. ATKINSONOVÁ, R.L. Et Al.:. Psychologie,Portál, Praha, 2003. Čáp J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele, Portál, Praha, 2007. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999. ISBN 80-200-0690-7.

Garant

doc. PhDr. Marta Langová, CSc.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.