Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika dítěte předškol.věk MŠk (CCV / S0132)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S0132 - Diagnostika dítěte předškol.věk MŠk, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metody psychologické diagnostiky. Přehled a popis základních metod a technik(pozorování, rozhovor, dotazník, testy, kresebné projektivní techniky, vztahy ve skupině.)2. Pozorovánídruhy pozorování, chyby v pozorováníspecifika pozorování dětí ve standardních situacích.3. Rozhovor.strukturovaný a nestrukturovaný rozhovor, rozhovor s rodinou.Problematika otázek v rozhovoru, specifika rozhovoru s dítětem.4. Kazuistika dítěte.5. Anamnéza osobní a rodinná. Analýza rodinné interakce.6. Dotazníky a testy pro předškolní děti.Testy obecných rozumových schopností, testy divergentníhomyšlení, testy znalostí.Seznámení se s etickou otázkou užívání testů.7. Neprojektivní kresebné techniky.Kresba lidské postavy.8. Diagnostika vztahů v dětské skupině.

Literatura

Kucharská, A. Májová,L. Dětská kresba v psychologickém výzkumu. Praha, UK, 2005. Klenková, J., Kolbábková, H. Diagnostika předškoláka - správný vývoj řeči dítěte. Brno, 2002. ŠVANCARA, J. Diagnostika psychického vývoje. Praha, Avicenum, 1980. Klégrová, J, Vágnerová, M. Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Karolinum, Praha, 2008. Tomanová, D. Úvod do pedagogické diagnostiky v mateřské škole. Olomouc, 2006.

Požadavky

Kurz je ukončen zápočtem,který se uděluje za samostatnou práci, (např. záznam pozorování dítěte ve standardní situaci a případná jeho prezentace).

Garant

doc. PhDr. Lenka Hříbková, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin Dlabal, Ph.D.doc. PhDr. Lenka Hříbková, CSc.