Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy obecné psychologie (CCV / S4816)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S4816 - Základy obecné psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy:Vývoj předmětu psychologie, postavení psychologie v systému společenských věd, podoby psychologie.Psychické jevy: psychický proces, psychická dispozice a psychický stav ? vymezení a vzájemný vztah.Psychologické směry a jejich přínos pro studium psychiky člověka I (asocianismus, behaviorismus, gestaltismus,psychoanalytické hnutí).Psychologické směry a jejich přínos pro studium psychiky člověka II (kognitivní psychologie, konstruktivismus,humanistická psychologie, transpersonální psychologie aj.).Klasifikace psychologických disciplín a jejich charakteristika.Základní metody užívané v psychologii.Determinace psychiky, dědičné a environmentální vlivy.Základní komplexy dispozic osobnosti a jejich charakteristika.Vývoj, zrání, učení a socializace.Osobnost a její utváření, integrace osobnosti, identita.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojit si poznatky o vývoji psychologického myšlení, poskytnout vhled do psychologického pojmosloví,orientovat se v základních psychologických poznatcích jednotlivých disciplín

Literatura

PLHÁKOVÁ, A. Dějiny psychologie. Praha: Grada Publishing 2006. Hill, G. Moderní psychologie, Portál, Praha, 2003. Kern H. et al. Přehled psychologie. Praha. 1999. ATKINSONOVÁ, R.L. Et Al.:. Psychologie,Portál, Praha, 2003.

Požadavky

Písemná seminární práce , aktivní prezentace

Garant

doc. PhDr. Běla Hátlová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Běla Hátlová, Ph.D.doc. PhDr. Běla Hátlová, Ph.D.