Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (CCV / S4831)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S4831 - Sociální psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1.Socializace jedince2.Fáze socializace (Erikson), podpora pozitivního řešení psychosociálních konfliktů3.Sociální komunikace, konstruktivní a destruktivní komunikace4.Náročné životní situace5.Agrese v dětském věkuObsah seminářů:1.Cíle skupiny a práce s cíli, hodnoty a hodnotový žebříček; sociální normy a práce s nimi2.Sociální role a pozice, zjišťování sociálních pozic3.Tranzitorní a netranzitorní krize v rodině, dysfunkční rodiny4.Efektivní komunikace, transakční analýza v praxi; poruchy komunikaceSamostudium:Sociální psychologie jako předmět. Vývoj vztahů k druhým, sociální adaptace. Vývoj "já". Sociální percepce. Sociální skupiny a jejich dynamika.Vývoj sociálních kontrol. Prosociální chování. Kauzální atribuce. Metody sociální psychologie. Sebepojetí a sebehodnocení, EQ.Sociální percepce, eliminace chyb v sociální percepci. Řešení konfliktů. Frustrace a deprivace a eliminace jejich negativních dopadů. Stres, adaptace, coping. Aplikace sociálně psychologických metod ve výzkumu a praxi

Získané způsobilosti

Posluchač umí vysvětlit sociálně psychologickou problematiku zaměřenou zejména na poznání podstaty socializace jedince, vztahu mezi jedincem a malou sociální skupinou. Umí rozpoznat a eliminovat chyby v sociální percepci, analyzuje strukturu sociální skupiny a dynamiku skupiny a dovede využívat techniky působení na pozitivní rozvoj sociální skupiny a jedince s tendencí posílit jeho identitu, umí efektivně řídit sociální skupinu. Umí vysvětlit problematiku rodiny a dysfunkčních rodin a umí eliminovat dopady dysfunkčního působení rodiny na jedince. Ovládá principy efektivní komunikace, dokáže analyzovat komunikační bariéry a adekvátně využívat komunikační prostředky v interakci se sociálním okolím v souladu s cíli komunikace. Rozumí podstatě náročných životních situací a dovede uplatnit konstruktivní a efektivní postupy při jejich řešení. Má přehled o metodách sociální psychologie a dokáže je adekvátně používat.

Požadavky

Dle pokynů vyučujícího.

Garant

doc. PhDr. Jan Kožnar, CSc.

Vyučující

PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.doc. PhDr. Jan Kožnar, CSc.PhDr. Otakar Fleischmann, Ph.D.