Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (CCV / S4912)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / S4912 - Pedagogická psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam pedagogické psychologie pro sociální pedagogy.Osobnost sociálního pedagoga, profesní pojetí.Učení, druhy, etapy a zákony učení.Problematika prevence, vedení a řízení v edukaciPsychologická analýza výchovy.Poruchy a obtíže ve výchově, možnosti korekce.Motivace v procesu výchovy. Druhy motivace a modifikace motivů.Zvláštnosti sociálního chování žákůPsychohygiena a škola. Psychorelaxace. Význam psychoterapie.Pedagogická situace. Druhy a řešení pedagogických situací.Rozvoj sociálních dovedností žáků ve výchově.Psychologické přístupy k řešení situací nevhodného sociálního chováníDiagnostika osobnosti klienta a návrh individuálního plánu rozvoje či sebevzdělávání.Význam kooperace v kognitivním procesu ve vztahu ke kognitivnímu vývoji.V semináři budou uvedená témata procvičována interaktivní formou a kooperace.

Získané způsobilosti

Dovednost určování fáze kognitivního vývoje jedince dle J. Piageta. Dovednost pedagogické diagnostiky a charakteristiky osobnostiedukanta, Osvojení poznatků k vytváření vhodných podmínek pro rozvoj pozitivních rysů osobnosti. Dovednost zpracování plánusebevýchovy a osvojení technik sebevzdělávání. Osvojení pojmosloví z úseku asertivního a taktního jednání budoucích sociálníchpedagogů. Osvojení poznatků k podněcování tvořivosti žáků, Rozvoj flexibilního myšlení, zdravého sebevědomí, samostatnostibudoucích sociálních edukátorů. Znalosti terminologického aparátu pro výchovu charakteru, funkce svědomí, znaky etosu a morálkyve výchově a vzdělávání.

Literatura

Kern,H. Přehled psychologie.Portál ,Praha. 1999. Langová,M.;Heřmanová, V.;Trpišovská,D.;Vacínová,M. Psychologické aspekty školního poradenství. UJEP, Ústí nad Labem, 2005. ISBN 80-7044-719-2.Čáp J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele, Portál, Praha, 2007. Fontana, D. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál, 1997. ISBN 80-7178-063-4.Kohoutek, R. Základy pedagogické psychologie. Brno: Akademické nakladatelství, 2002. Wedlichová Iva a kol. Pedagogicko psychologické přístupy a strategie v práci se žáky primárního vzdělávání. UJEP v Ústí n.Labem, 2010. ISBN 978-80-7414-316-6.Heřmanová V. Profesní sebepojetí učitelů, Acta Universitátis Purkynianae,Ústí n/L, 2004.

Požadavky

Příprava a prezentace zvoleného tématu z vybraného souboru okruhů. Test základních znalostí z předmětu (na základě studiadoporučené odborné literatury). Aktivní účast na výuce, analýza příkladů dobré praxe. (Faktory působící v prevenci a řešeníedukačních obtíží)

Garant

PhDr. Vladislava Heřmanová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vladislava Heřmanová, Ph.D.PhDr. Vladislava Heřmanová, Ph.D.