Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie tělesné výchovy dětí předškolní (CCV / T0070)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / T0070 - Teorie tělesné výchovy dětí předškolní, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Při pracovních setkáních jsou probírány tyto tématicky a časově dále strukturované celky:1. Historie a současnost pohledů na význam předškolní výchovy dětí. Biologické základy potřeby pohybu, její sepětí s potřebami sociálními, s utvářením návykové složky denního režimu, základu zdravého životního stylu.2. TV v názorech průkopníků: Fröbel, Montessoriová, Steiner a další.3. Kurikulum předškolní TV. Rámcový vzdělávací plán předškolního vzdělávání.4. Základní somatické a psychologické předpoklady dětí pro spontánní a řízenou TV.5. Role TV v počátcích tělesného, psychického a sociálního vývoje dětí.6. Význam včasné pohybové stimulace v rámci spontánní i řízené pohybové (tělesné) výchovy z hlediska celkového vývoje dítěte v předškolním věku.7. Sociální souvislosti řízených i spontánních pohybových činností předškolního dítěte.8. Vlivy rodinného prostředí na vývoj pohybových kompetencí dítěte.9. Charakteristika vývoje hrubé a jemné motoriky v předškolním věku z hlediska fází osvojování jednotlivých pohybových dovedností.10. Význam aktivity a komunikace pro dítě během senzomotorického učení.11. Význam vlastních chyb a omylů pro dítě jako formy zpětnovazebních informací.12. Rozvoj schopnosti decentrace (empatie) v zátěžových situacích v průběhu spontánních i řízených pohybových činností TV.13. Reprezentace jako způsob zpracování a uspořádaného uchování prožitků u dítěte.14. Základy názvosloví tělesných cvičení. Další terminologická výbava pro TV v MŠ.

Získané způsobilosti

ZnalostiStudent po absolvování předmětu umí popsat, vysvětlit základní pojmy z kinantropologie, význam pohybových aktivit pro jedince, lidskou motoriku, základy názvosloví tělesných cvičení.DovednostiStudent umí využít získané poznatky v dalších, prakticky zaměřených kurzech a v praxi.

Literatura

ČELIKOVSKÝ, S. et.al. Antropomotorika pro studující tělesnou výchovu. 2. vydání. Praha , SPN. DVOŘÁKOVÁ, H. Běžecká dovednost, aerobní zdatnost a její testování u dětí. 1995. BARTŮNĚK, D. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha: Portál, 2001. DVOŘÁKOVÁ, H. Je možné testovat zdatnost šestiletých dětí?. 1994. BOROVÁ, B. Míče, míčky a hry s nimi. Praha: Portál, 2001. K. APPELT, D. HORÁKOVÁ . Názvosloví pro cvičitele Olympia. 1989. DVOŘÁKOVÁ, H. Pohybem a hrou rozvíjíme osobnost dítěte. Praha: Portál, 2002. JUKLÍČKOVÁ-KRESTOVSKÁ, Z. et al. Pohybové hry dětí předškolního věku. Praha: SPN, 1987. BRUCEOVÁ, T. Předškolní výchova. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-068-5.MŠMT. Rámcově vzdělávací program pro základní vzdělávání, Praha, VÚP 2005. DVOŘÁKOVÁ, H. Tělesná výchova v mateřské škole. Praha: Naše vojsko, 1989. HAVLÍNOVÁ, M. et al. Zdravá mateřská škola. 1995. ISBN 80-7178-048-0.

Požadavky

Seminární práce. Přezkoušení z probírané látky.

Garant

Mgr. Jan Kresta

Vyučující

Mgr. Jan KrestaPaedDr. František Novotný