Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika rytmické gymnastiky (CCV / T0077)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / T0077 - Didaktika rytmické gymnastiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí rytmické gymnastiky v MŠ.2. - 4. Příklady cvičení a motivů pro pohybovou, hudebně pohybovou a taneční průpravu, práce s tělem, hudbou a prostorem, využití náčiní v pohybové i taneční průpravě.5. - 6. Přehled rytmických a tanečních her, základní taneční kroky, lidové a country tance.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti a praktické dovednosti z pohybové, hudebně pohybové a taneční průpravy, orientuje se v moderních formách cvičení s hudbou a dokáže vybrat vhodné pohybové prostředky gymnastického či tanečního charakteru pro tvorbu pohybových motivů či skladeb bez náčiní nebo s využitím náčiní.

Literatura

HLINOVSKÁ, L. Didaktika RG a tance. Ústí nad Labem: PF, 1983. SMÍTKOVÁ, Z. Špalíček zhudebněných říkadel a cvičení pro malé děti. Praha: Olympia, 1992. ISBN 80-7033-156-9.KULHÁNKOVÁ, E. Taneční hry s písničkami. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-108-5.DVOŘÁKOVÁ, H. K některým problémům v současné mateřské škole. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-497-7.BOROVÁ, B. et al. Cvičíme s malými dětmi. Praha: Portál, 1998. KURKOVÁ, L. Dětská tvořivost v hudbě a pohybu. Praha: SPN, 1981. LOSSL, J. Estetický pohyb jako zdroj dětské radosti. Praha: ÚŠ ČOS, 1996. LOSSL, J. Estetický pohyb jako zdroj dětské radosti. Pohybová průprava mladšího žactva v hodinách rytmické a pohybové výchovy. II. díl. Praha: ÚŠ ČOS, 1999. KURKOVÁ, L. Hudebně pohybové hry v mateřské škole. Praha: SPN, 1989.

Požadavky

1. Předvedení sestavy bez náčiní s hudebním doprovodem (samostatný nácvik dle popisu).2. Připravit a vést cvičení pro děti předškolního věku s hudebním doprovodem.3. Ukázka rytmické nebo taneční hry, lidového tance, country tance - dle zadání.Zápočtové požadavky je možné odevzdat na videozáznamu (video nebo DVD).4. Znalost základních tanečních kroků - prakticky při konzultaci.5. Písemná seminární práce

Garant

Mgr. Hana Horklová

Vyučující

Mgr. Hana Horklová