Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika plavání (CCV / T0079)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / T0079 - Didaktika plavání, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V prvním pracovním setkání didaktický úvod a podrobné metodické informace v návaznosti na předchozí osobní výcvik studentů, vše na základě praktických ukázek. Následuje návod k písemné přípravě a realizaci pedagogického výstupu, širší informace k písemné seminární práci a potřebná individuální doporučení.V mezidobí do 2.PS probíhají případné konzultace k oběma úkolům. Podmínky jsou sděleny na prvním pracovním setkání.Druhé setkání je kontrolní. Dokončí se výstupy jako praktické zápočty, souhrnně se zhodnotí úroveň splnění seminárních prací, posuzují se další poznatky a dotazy studentů, popř. diferencovaný posun termínů k odevzdání seminárních prací.Pokyny k pedagogickému výstupu:Náměty jsou studentům předloženy, jmenovitě se k nim zapíší. Vlastní téma může vyjít z námětu seminární práce. Příprava musí být písemná. V obsahu výstupu musí být dána cílová skupina, učební cíle, výchovný význam, prostorové a materiální podmínky, časové a organizační schéma, způsob zásahů do činností vedené skupiny, hodnocení apod. Doporučuje se vlastní kódování v písemné přípravě, v zájmu zvýšení její přehlednosti.1. Hry ve vodě.2. Splývání.3. Plavecký způsob prsa.4. Plavecký způsob prsa.5. Plavecký způsob kraul.6. Plavecký způsob znak.7. Základní plavecká obrátka.8. Pády a skoky do vody.9. Startovní skok.10. Plavání pod vodou.11. Užité plavání, zejména dopomoc a záchrana ve vodě.12. Pořádání her a závodů.13. Vodní pólo.14. Zápočtová hodina.

Získané způsobilosti

Organizace výcviku (v bazénu i vně). Diagnostika chyb, jejich odstraňování (předcházení jim). Praxe plaveckých kurzů MŠ, možnosti učitelek při spolupráci u méně disponovaných žáků.

Literatura

BĚLKOVÁ, T. Didaktika plavecké výuky. Praha: UK, 1994. BARTŮNĚK, D. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha: Portál, 2001. RESCH, J. & KUNTNER, E. Jak se neutopit. Olomouc: Hanex, 1997. HOCH, M. et al. Plavání (teorie a didaktika). Praha: SPN, 1983. HOCHOVÁ, J. & ČECHOVSKÁ, I. Plavecká výuka předškolních dětí. Praha: ČSTV, 1989. HOCH, M. Učte děti plavat. Praha: Olympia, 1991. SVOZIL, Z. et al. Vyučovat plaveckým způsobům v celku nebo po částech?. 1999.

Požadavky

Účast v bazénu v termínech. Toleruje se řádně omluvená nepřítomnost z vážných zdravotních nebo pracovních důvodů. Příprava na výstup musí být splněna. Kladné hodnocení pedagogického výstupu na vybraný metodický námět.

Garant

Mgr. Štefan Balkó, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva BalkóMgr. Štefan Balkó, Ph.D.PaedDr. František NovotnýMgr. Jitka Vaněčková