Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie TV dětí předškolního věku (CCV / T4253)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CCV / T4253 - Teorie TV dětí předškolního věku, Pedagogická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, základní kinantropologické pojmy.2. Základy názvosloví tělesných cvičení. Další terminologická výbava pro TV v MŠ.3. Historie a současnost pohledů na význam předškolní výchovy dětí. Biologické základy potřeby pohybu, její sepětí s potřebami sociálními, s utvářením návykové složky denního režimu, základu zdravého životního stylu.4. TV v názorech průkopníků: Fröbel, Montessoriová, Steiner a další.5. Kurikulum předškolní TV. Rámcový vzdělávací plán předškolního vzdělávání.6. Základní somatické a psychologické předpoklady dětí pro spontánní a řízenou TV.7. Role TV v počátcích tělesného, psychického a sociálního vývoje dětí.8. Význam včasné pohybové stimulace v rámci spontánní i řízené pohybové (tělesné) výchovy z hlediska celkového vývoje dítěte v předškolním věku.9. Sociální souvislosti řízených i spontánních pohybových činností předškolního dítěte.10. Vlivy rodinného prostředí na vývoj pohybových kompetencí dítěte.11. Charakteristika vývoje hrubé a jemné motoriky v předškolním věku z hlediska fází osvojování jednotlivých pohybových dovedností.12. Význam aktivity a komunikace pro dítě během senzomotorického učení. Význam vlastních chyb a omylů pro dítě jako formy zpětnovazebních informací.13. Rozvoj schopnosti decentrace (empatie) v zátěžových situacích v průběhu spontánních i řízených pohybových činností TV.14. Opakování a diskuse nad probranými tématy. Diagnostika způsobilostí studenta.Předmět má stanoveno 6 hod. kontaktní výuky. Témata č. 1, 6, 7, 8, 11 budou prezentována v rámci kontaktní výuky. Ostatní témata budou předmětem samostatného studia na základě povinné a doporučené literatury.

Získané způsobilosti

Student(ka) po absolvování předmětu umí popsat, vysvětlit základní probrané pojmy z oblasti TV a umí tyto pojmy využívat pro další studium i praxi, je schopen uvažovat o těchto pojmech v souvislostech s edukačním procesem.

Literatura

https://moodle.pf.ujep.cz/http://tv1.ktv-plzen.cz/zakladni-gymnastika/gymnasticke-nazvoslovi.htmlMŠMT. Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, Praha, VÚP 2005. ČELIKOVSKÝ, S. et.al. Antropomotorika pro studující tělesnou výchovu. 2. vydání. Praha , SPN. RYCHTECKÝ, A., FIALOVÁ, L. Didaktika tělesné výchovy (Skriptum). 1. vyd. Praha UK, 1995. 187s. ISBN 80-7184-127-7. KOŤÁTKOVÁ, S. Hry v mateřské škole v teorii a praxi. Praha: Grada, 2006. DVOŘÁKOVÁ, H. K některým problémům v současné mateřské škole. Praha: Karolinum, 1998. MŠMT. Rámcově vzdělávací program pro základní vzdělávání, Praha, VÚP 2005. časopis. Tělesná výchova a sport mládeže. Praha: FTVS UK od 1994 - .. Praha: FTVS UK. DVOŘÁKOVÁ, H. Tělesná výchova v mateřské škole. Praha: Naše vojsko, 1989.

Požadavky

Docházka na semináře.Prokázání znalostí, vědomostí, dovedností při ústním, písemném či praktickém přezkoušení. Vypracování seminární práce dle zadání vyučujícího.

Garant

Mgr. Jan Kresta

Vyučující

Mgr. Jan KrestaMgr. Jan Kresta