Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie prokaryot a virů (KBI / 0007)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0007 - Biologie prokaryot a virů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo a role bakterií v přírodě. Systematická bakteriologie.Vznik a vývoj bakterií, postavení bakterií v soustavě živých organismů, taxonomie, nomenklatura, identifikace a systém bakterií.2. Struktura bakteriální buňky.Vnitřní uspořádání, tvar a velikost bakteriální buňky, jádro, plasmidy, cytoplasma, ribosomy, rezervní látky, cytoplasmatická membrána, stěna bakteriální buňky, pouzdro a glykokalyx, fimbrie, bičíky, spory a sporulace.3. Růst a množení bakterií.Růst a dělení bakteriální buňky, růstová křivka, lag fáze, exponenciální a stacionární fáze, fáze odumírání, diauxie, kontinuální kultivace bakterií, růst a množení bakterií v přirozeném prostředí.4. Bakterie a prostředí. Antibiotika.Výživa bakterií, transport látek do buňky, baktricidní a bakteriostatické látky, charakteristika, účinek a klasifikace antibiotik, rezistence k antibiotikům, fyzikální účinky prostředí na bakterie.5. Metabolismus fototrofních a chemolitotrofních bakterií.Metabolismus jako celek - transformace energie v bakteriální buňce, bakteriální fotosyntéza, Calvinův cyklus, metabolismus bakterií sirných, nitrifikačních, metanových, železitých a vodíkových.6. Metabolismus chemoorganotrofních bakterií.Fermentace, anaerobní respirace (respirace nitrátu, fumarátu, tetrathionátu, sulfátu, oxidu uhličitého), metabolismus sacharidů, lipidů a proteinů.7. Anabolismus bakterií. Regulace metabolismu bakterií.Biosyntéza malých molekul, biosyntéza makromolekul, regulace rychlosti enzymové reakce, syntézy a degradace enzymu.8. Genetika bakterií.Bakteriální genom, regulace genové exprese prokaryot, mutace, přenos genů - transformace, konjugace, transdukce, plasmidy.9. Patogenita a virulence bakterií.Člověk a bakterie, poškození hostitele, toxiny produkované bakteriemi, imunopatologické důsledky bakteriální infekce, sepse.10. Mikrobiologie aplikovaná v lékařství.Patogenní mikroorganismy člověka, umělá imunizace, základy epidemiologie.11. Technologické využití bakterií.Mikrobiální biotechnologie, využití poznatků mikrobiologie v průmyslu potravinářském, farmaceutickém, chemickém a k čištění odpadních vod.12. Obecná virologie.Struktura a klasifikace virů, viry a hostitelská buňka, viry a makroorganismus, imunizace a protivirová chemoterapie, biologie bakteriofágů, viroidy a virusoidy, priony.13. DNA viry.Čeledi Poxviridae, Herpesviridae, Papovaviridae, Adenoviridae, Parvoviridae.14. RNA viry.Čeledi Orthomyxoviridae, Paramyxoviridae, Rhabdoviridae, Flaviviridae, Picornaviridae, Reoviridae, Retroviridae.

Literatura

Kaprálek, F. Základy bakteriologie. Karolinum, Praha. 1999. Vodrážka, Z. Biotechnologie. Academia, Praha. 1992. Němec, M., Mazal, P. Cvičení z mikrobiologie. Učební text VŠ. UJEP, Brno. 1989. Kaprálek, F. Fyziologie bakterií. SPN, Praha. 1986. Greenwood, D. a kol. Lékařská mikrobiologie. Grada, Praha. 1999. Krumphanzl, V. a kol. Mikrobiální technologie. Academia, Praha. 1987. Kaprálek, F. Mikrobiologické praktikum. Karolinum, Praha. 1999. Rozsypal, S. a kol. Molekulární genetika. SPN, Praha. 1989. Rozsypal, S. a kol. Obecná bakteriologie. SPN, Praha. 1981. Schindler, J. Praktikum lékařské mikrobiologie. Nakl. H+H, Praha. 1993. Hubáček, J., Bezděk, M., Janeček, J. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganismů. Academia, Praha. 1992.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.