Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Buněčné základy životních dějů (KBI / 0012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0012 - Buněčné základy životních dějů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní atributy a projevy živé hmoty.2. Buňka jako otevřený systém. Základy termodynamiky buňky.3. Struktura a funkce nukleových kyselin. Obecná charakteristika genomu virů, prokaryotické a eukaryotické buňky.4. Replikace, transkripce a translace u prokaryot a eukaryot.5. Struktura chromozómu. Molekulární koncepce genu. Exprese genetické informace a regulace genové exprese.6. Základní typy dědičnosti a jejich buněčné základy. Princip segregace a kombinace vloh. Pohlaví a dědičnost. Rekombinace a vazba genů.7. Buněčný cyklus, diferenciace, dediferenciace a specializace buněk. Mitóza a meióza. Buněčná smrt, nekróza, apoptóza.8. Mutagenéza, karcinogenéza a teratogenéza. Klasifikace mutací, mutagenů, karcinogenů a teratogenů.9. Rovnováha ve velké panmiktické a autogamní populaci. Procesy rušící rovnováhu v populaci (mutace, migrace, selekce, disperzívní proces) a jejich důsledky.10. Plazmidová, mitochondriální a chloroplastová dědičnost. Charakteristika virové infekce. Transdukce, transformace, konjugace, transfekce. Genové manipulace, metody genového inženýrství, transgenóza.11. Struktura a funkce buněčných kompartmentů (buněčné membrány, cytoskelet, Golgiho komplex, endoplasmatické retikulum, ribozómy, mitochondrie, chloroplasty, vakuoly).12. Molekulární základy buněčné komunikace (intracelulární, intercelulární). Komunikace buňky s okolím (základní mechanismy výměny látek, energie a informace). Buněčné a molekulární základy imunity.13. Buněčný metabolismus (základní typy, evoluční a ekologické vztahy). Fotosyntéza.14. Základní typy reprodukce (pohlavní, nepohlavní; gametogeneze; opylení a oplození; pučení, amfimixe, apomixe, amixe, partenogeneze, gynogeneze atd.). Klasifikace pohybů u rostlin a živočichů, orgány pohybu, molekulárně-biologické aspekty pohybu organismů.15. Evoluce a fylogeneze. Mikroevoluce a makroevoluce.

Literatura

Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Rosypal S. a kol. Nový přehled biologie. 2003. Alberts B. et al. Základy buněčné biologie. 1998. Dvořák, I., Maršík, F., Andrej, L. Biotermodynamika. 1982. Rosypal S. a kol. Obecná bakteriologie. 1981. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. Romanovský, A. Obecná biologie. 1985. Nečásek J. a kol. Obecná genetika. 1979. Ipser J. Úlohy a praktická cvičení z genetiky. 1991. Rosypal S., Doškař J. Úvod do molekulární biologie I-III. 1997. Hubáček, J., Bezděk, M., Janeček, J. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganismů. 1992.

Požadavky

Úspěšné vyřešení orientačního testu před vlastní ústní zkouškou.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.