Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika biologie I -2.st. (KBI / 0014)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0014 - Didaktika biologie I -2.st., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Materiální didaktické prostředky ve výuce biologieA) Učební pomůckyB) Technické výukové prostředkyC) Organizační a reprografická technikaD) Výukové prostory a jejich vybaveníE) Vybavení učitele a žáka2. Vyučovací metody biologieA) Shapirova pyramida učeníB) Kritéria účinné výukové metodyC) Využití některých metod ve výuce biologie (monologické a dialogické slovní metody, práce s učebnicí a knihou, názorně demonstrační metody, didaktické hry, participativní metody, situační, simulační a inscenační metody, dramatizace, brainstorming, učení vyučováním, metody praktických činností žáků, metody opakování a procvičování poznatků)3. Organizační formy vyučování biologieA) Individuální výukaB) Hromadná a frontální výuka (systém vyučovacích hodin)C) Individualizovaná výukaD) Projektová výukaE) Diferencovaná výukaF) Skupinová a kooperativní výukaG) Týmová výukaH) Otevřené vyučováníI) Exkurze a výuka v terénuJ) Domácí učební práce žáků4. Uspořádání učivaA) Učební osnovy, RVP a ŠVPB) Učební plánC) Školní dokumenty a školní řád5. Problematika nadaného studenta6. Individuální forma výuky

Literatura

Moodle - KBI. Veškeré podklady pro studium jsou aktualizovány na Moodle - Teorie vyučování biologie - Didaktika. Švecová M., Čížková V., Růžková I., Stoklasa J. Cvičení z didaktiky biologie I.- UK Praha. 2000. Švecová M., Matějka D., Horychová I. Didaktika biologie a geologie v přípravě a dalším vzdělávání učitelů v České a Slovenské republice. UK Praha. UK Praha, 2004. Švecová M., Matějka D., Horychová I. Didaktika biologie a geologie v přípravě a dalším vzdělávání učitelů v České a Slovenské republice. UK Praha. UK Praha, 2004. Maslowski O. Didaktika biologie.- UP Olomouc. 1990. KYRIACOU, CH. Klíčové dovednosti učitele. Praha: Portál, 1996. KYRIACOU Ch. Klíčové dovednosti učitele.- Portál, Praha. 1991. Petty G. Moderní vyučování. - Portál, Praha. 1996. Petty,G. Moderní vyučování, Praha, Portál. 2002. Křísa B. et Prášil K. /red./. Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu.- UK Praha. 1994. Křísa B. et Prášil K. (red.). Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu. UK Praha. 1994. Švecová M. Teorie a praxe zařazení školních projektů ve výuce přírodopisu, biologie a ekologie.- UK Praha. 2001. Závazné předpisy MŠMT: Vzdělávací programy, učební osnovy a standardy, učebnice, pracovní sešity, pracovní listy a metodické příručky přírodopisu a biologie na 2. st. ZŠ a SŠ.

Požadavky

Průběh kurzu je založen na kvalitní domácí přípravě studenta a na jeho aktivní účasti na seminářích.

Garant

Mgr. Kateřina Radana Drbalová