Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a systém bezobratlých -SŠ (KBI / 0020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0020 - Fylogeneze a systém bezobratlých -SŠ, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.- 3. Protozoa. Funkce organel, rozmnožování, metageneze, klasifikace.4.- 6. Metazoa. Diblastica, Triblastica7. Schizocoelní coelomata.8. Polymerní coelomata.9. Enterocoelní coelomata.10.- 11. Tentaculata, Hemichordata. Charakteristika tříd.12- 13. Pogonophora. .14. Chaetognatha.Náplň a cíle cvičeníV průběhu cvičení, která mají převážně laboratorní charakter, jsou studenti seznamováni s morfologickou, anatomickou a v některých případech také s histologickou stavbou těla, orgánů i tkání bezobratlých živočichů. Pro úspěšné zvládnutí praktických cvičení je předpokladem absolvování kurzu Biologická laboratorní technika v prvním roce studia tj.schopnost pracovat se světelným mikroskopem, včetně používání fázového kontrastu, inverzním mikroskopem, binokulární lupou a videomikroskopem s CCD kamerou. Část cvičení je věnována determinaci živočichů, zejména členovců a měkkýšů. Při studiu vnější morfologie je užíváno také elektronového rastrovacího mikroskopu. Při cvičeních jsou využívány také tyto počítačové programy pracující s virtuální realitou :l. BIODISC Interactive Encyclopedia of Biological Microslides. 2. DISSECTION WORKS Science Works,Inc., CNIDARIANS CYBER ED TM INC., MULLUSCS CYBER ED TMINC., ARTHROPODS CYBER TMINC. Počítačové programy jsou používány také pro testování znalostí.

Literatura

Buchar, J. Stručný přehled soustavy bezobratlých (skriptum, obrazová část).Peres Praha l995. Buchar, J. Stručný přehled zoologie bezobratlých (skriptum).Karolinum Praha l992. Hajer, J. Vybrané kapitoly ze zoologie bezobratlých (skriptum, díly 1 a 2). UJEP, l990,l99l. Nielsen C. Animal Evolution. Oxford University Press. 2003. Rosypal S. a kol. Fylogeneze, systém a biologie organismů. SPN Praha, 1992. Barrington, E.J.W. Invertebrate structure and function. Nelson, London l972. Barnes, R.D. Invertebrate Zoology, 5th edn, Saunders, London. 1987. Rupert E.E., Barnes R.D. Invertebrate Zoology (6.ed.) Saunders Cool. Publ., Fort Worth, Philadelphia. 1994. Buchar, J.a kol. Klíč k určování bezobratlých . Scientia Praha l995. Storch, V., Selech, V. Kurzes Lehrbuch der Zoologie.(8. Aufl.). Gustav Fischer, Stuttgart, Jena. Buchar, J. a kol. Práce ze zoologie (skriptum). SPN Praha l983. Laštůvka Z. a kol. Zoologie pro zemědělce lesníky. Konvoj Brno. 1996.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Hajer, CSc.