Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KBI / 0025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0025 - Fyziologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Funkční systémy organizmu, jejich vymezení a hiearchie.Vnitřní prostředí organismu a regulace jeho stálosti -homeostázy2. Dráždivost a vzrušivost. Funkce nervového systému (NS).I. Vznik nervového vzruchu a jeho vedení axonem. Synaptickýpřevod nervových vzruchů. Neurotransmitery a jejich specifikaII. Typy nervových soustav. Reflexy, jejich klasifikace a význam.Funkce jednotlivých oddílů míchy a mozkuvč. tzv. vyšších nervových funkcí (instinkty, učení, paměť, spánek a další)III. Funkce periferního nervového systému. Typy a funkce receptorů a smyslovýchorgánů. Vznik a percepce jednotlivých typů počitkůIV. Řízení vnitřních orgánů autonomním nervovým systémem3. Pohyb organismu a jeho řízení. Svalové a nesvalové mechanismy pohybu. Funkce bičíků,brv, kosterní a hladké svalové buňky. Motorická jednotka. Typy svalových kontrakcí.Funkce hlavních svalových skupin u člověka. Reflexní a volní motorika.4. Hormony a jejich integrační úloha v organismu.I. Klasifikace receptorů a hormonů, jejich orgánové a buněčné zdroje. Příjem a přenoshormonálních signálů v buňce. Positivní a negativní zpětnovazební regulační mechanismy.Funkce hormonů v metabolismu, růstu a rozmnožování. Růstové faktory.II. Stres a tzv. Obecný adaptační syndrom (OAS-GAS)5. Fyziologie srdce, krevního oběhu a tělních tekutin.Srdeční cyklus, krevní oběh, regulace krevního tlaku. Funkce krve a jejichjednotlivých komponent6. Imunita. Imunita specifická a nespecifická, humorální a buněčně zprostředkovanáPoruchy imunity (AIDS, alergie, autoimunitní onemocnění, protinádorováimunitní obrana, transplantační reakce organizmu)7. Transport plynů v organizmu. Zevní a vnitřní dýchání u bezobratlých a obratlovců8. Vylučování metabolických zplodin. Funkce ledvin, tvorba moči. Význam pro stálostchemického složení vnitřního prostředí organizmu. Fylogenetické aspekty.9. Příjem potravy, trávení a vstřebávání živin. Nervová a humorální regulace činnosti GIT.10. Přeměna látek v organismu. Intermediární metabolizmus. Bazální metabolismus.Funkce integumentu. Termoregulace, její význam a řízení11. Funkce pohlavních orgánů a jejich regulace

Literatura

Mader S. Biology. 2005. Despapulos A. et al. Color Atlas of Physiology. 2003. M. Schreiber. Funkční somatologie, H&H, 1998. Hruška M. Fyziologie živočichů a člověka, Gaudeamus, H.K. 1994. Šimek V. et al. Fyziologie živočichů a člověka, P.F., Masarykova Univerzita, Brno. 1996. Trojan a kol. Lékařská Fyziologie. Grada 1995/6 nebo 2000. R.F. Schmidt. Memorix-Fyziologie, 1993 nebo 1999. Pokorný J. Přehled Fyziologie člověka I. a II. díl, Karolínum 1995/6 nebo 2001/2002. Ganong W.F. Rewiew of Medical Physiology. 2005. Vácha M. Srovnávací fyziologie živočichů. 2004. Starší použitelné učebnice po doplnění novými poznatky: Fyziologie živočichů v Obecné biologii, Romanovský a kol.1985, str. 376-484 a str. 305-312. Zoologie 3. díl, O. Pravda a kol. 1982. R. Rokyta. Základy fyziologie člověka, Praha. 2000.

Požadavky

Znalosti stavby a funkce buněk a tkání živočišného organismu v rozsahu kurzu Obecná zoologie

Garant

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.