Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK- Sběr,preparace a konzerv.rostl.mat. (KBI / 0061)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0061 - VK- Sběr,preparace a konzerv.rostl.mat., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. den (8 hodin): Práce v terénu. Cílem je prohloubit znalosti flóry (a vegetace) sz. Čech, seznámit se s metodami terénní práce a vedení exkurzí. Na exkurzi budou demonstrovány nalezené druhy a upozorněno na významná rostlinná společenstva navštívených lokalit.2.den (8 hodin): Práce v terénu. Demonstrování nalezených zástupců hub, řas a mechorostů, procvičovány základy morfologie, opakování zvláštností rozmnožování a životní cykly. Zdůrazněn význam demonstrovaných organismů v ekosystémech (dekompozitoři, parazitismus, saprofytismus...), bioindikátory, vazba na substrát. Způsoby sběru.1. blok (4 hodiny): Preparace a konzervace sinic, řas, mechorostů a lišejníků.2. blok (4 hodiny): Sběr, preparace a konzervace hub a cévnatých rostlin.3. blok (4 hodiny): Práce s herbářovým či čerstvým materiálem. Demonstrace vybraných zástupců. Určování vybraných rodů. Vytvoření vlastní sbírky (10 položek), pokus o determinaci samostatně nasbíraného materiálu. Vytvoření školní sbírky, příprava jednoduchých pomůcek pro výuku na základních školách. náměty na laboratorní cvičení.

Literatura

Křísa B. et Prášil K. /red./ . Sběr, preparace a konzervace rostlinného materiálu.- PřF UK Praha. 1994. Sládeček V. et Sládečková A. Atlas vodních organismů. 1. díl: Destruenti a producenti.- VŠCHT Praha. 1996. Habrová V. Biologická technika. Mikroskopické a histologické metody.- SPN Praha. 1986. Maslowski O. Didaktika biologie.- UP Olomouc. 1990. Hagara L., Antonín V., Baier J. Houby.- Aventinum, Praha. 2000. Poulíčková A., Jurčák J. Malý obrazový atlas našich sinic a řas.- UP Olomouc. 2001. Holubová R. Praktikum z fyziologie rostlin I. Základy ve 100 pokusech.- MU Brno. 1997. Maršálek B., Keršner V., Marvan P./eds./. Vodní květy sinic.- Nadatio flos-aquae, Brno. 1996. Jurčák J. Základní praktikum z botanické mikrotechniky a rostlinné anatomie.- UP Olomouc. 1998.

Garant

RNDr. Lenka Němcová, CSc.