Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK-Vybr.kap.z genet.a molekulár.biologie (KBI / 0067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0067 - VK-Vybr.kap.z genet.a molekulár.biologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Typy nukleových kyselin, jejich struktura a funkce. Moderní metody studia strukturynukleových kyselin.CV: Izolace DNA z bakteriální, rostlinné a živočišné buňky.2. Metody izolace, purifikace a kvantifikace nukleových kyselin (gelová elektroforéza, kapilárníelektroforéza, spektroskopie a spektrofotometrie, fluorimetrie, luminometrie, detekcenespecificky inkorporovaného chromogenu ap.).3. Hybridizace nukleových kyselin, genové sondy, typy blottingu.CV: Hybridizace izolované DNA se sondou. Detekce produktu hybridizace.4. Typy PCR ("klasická", v reálném čase, nested, diferenciální, asymetrická, analytická atd.)CV: Příprava amplifikační směsi. Amplifikace izolované DNA a charakteristika amplifikátu.5. Exprese genetické informace v buňce. Replikace, transkripce a translace genetické informace u prokaryot a eukaryot. Posttranskripční a posttranslační úpravy.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.6. Koncepce genu. Regulace genové exprese u prokaryot a eukaryot.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.7. Mitochondriální a chloroplastové geny. Jaderný a mimojaderný genom, jejich vzájemnévztahy.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.8. Analýza genomu (metody sekvenování, profilování DNA, restrikční mapování, čipové technologie, cílená mutagenéza ap.).CV: Vyhodnocení osekvenovaného fragmentu DNA.9. Molekulární mutagenéza a karcinogenéza. Systémy detekce mutací.CV: Mullerův šešulový test u Arabidopsis thaliana.Detekce letálních na pohlaví vázaných mutací u D. melanogatsre (metoda Basc).Detekce somatických mutací u D. melanogaster (wing spot test).CHEST.10. Metody interspecifického přenosu genetické informace a genového inženýrství. Transgenóza, transgenní organismy.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.11. Aktuální otázky proteomiky. Molekulární biologie a patologie prionů.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.12. Molekulárně-genetická diagnostika. Lidský genom. Molekulární biologie virů. Reverzní transkripce.CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.13. Vybrané problémy genetiky populací (gen. kanalizace, náhodný genový posun, disperzívníproces a jeho důsledky, důsledky působení systematických procesů na rovnováhu v populaci,inbrídink a jeho důsledky, populačně-genetická charakteristika jiných než panmiktických aautogamních populací, vliv ekologických fluktuací a oscilací na genet. strukturu populací).CV: Problémové úlohy. Diskuse k referátu.14. Molekulární evoluce. Vztah mikroevoluce a makroevoluce. Interdisciplinární atransdisciplinární přístup v evoluční teorii.CV: Diskuse k tématům: Mitochondriální Eva a Y-Adam.Monofyletický x polyfyletický původ člověka, uniregionální xmultiregionální vývoj člověka.15. Genetika a kvalita životního prostředí. Ekogenetika. Genotoxikologie.CV: Analýza vybraných údajů ukazatelů kvality životního prostředí z hlediska genetického atoxikologického. Diskuse k referátu.

Literatura

Rosypal S., Doškař J. Úvod do molekulární biologie I-III. 1997. Rosypal S. a kol. Nový přehled biologie. 2003. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. Nečásek J. a kol. Obecná genetika. 1979.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, vypracování protokolů k úlohám z praktických cvičení, vypracování a přednesení referátu na zvolené téma.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.