Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK - Soustavná anatomie a antropologie (KBI / 0068)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0068 - VK - Soustavná anatomie a antropologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Somatoskopie a somatometrie - základní somatoskopické hodnocení podle popisných znaků;základní somatometrické hodnocení podle vybraných somatometrických znaků.2. Stanovení množství tělesného tuku - kaliperování, měření kožní řasy.3. Stanovení tělesné konstituce - Grantův index, BMI.4. Stanovení BMI (body mass index) a HEI (healthy eating index).5. Stanovení hodnoty bazálního metabolismu a energetického výdeje.6. Sestavení vlastního vzorového týdenního jídelníčku za využití programu Nutricom 2001.7. Stanovení pohlaví a věku na základě analýzy kosterních ostatků. Rozlišení lidské kosti od zvířecí.8. Stanovení stadia prenatálního vývoje na základě analýzy biologického materiálu ze spontánních abortů.9. Rozlišení lidských vlasů a somatických chlupů na základě mikromorfologických znaků.10. Vyhodnocení otisků prstů a dlaní na základě daktyloskopických diskriminačních znaků.11. Funkční zkoušky smyslových orgánů - Rinneho pokus, Weberův pokus, zjištění zrakové ostrosti, slepá skvrna, chuťová vnímavost. Stanovení dechové a tepové frekvence v klidu a po zátěžovém testu.12. Demonstrační pitva člověka.13. Pitevní cvičení - preparace vybraných skupin svalů a pitva srdce.14. Pitevní cvičení - pitva oka, mozku a ledviny.15. Studium anatomických preparátů v anatomickém muzeu.

Literatura

Hajn V. Antropologie I, II. 1996. Sinělnikov R.D. Atlas anatomie člověka I-III. 1970. Rohen J.W., Zokochi C. Anatómia človeka. Osveta Martin, 1991. Čihák, R. Anatomie člověka I-III. 1997. Fetter V. a kol. Antropologie. 1967. Vacek Z. Embryologie pro pediatry. 1993. Dylevský I., Druga R., Mrázková O. Funkční anatomie člověka. 2000. Suchý J., Machová J. Praktická cvičení ze somatologie a antropologie. 1966. Klementa J. a kol. Somatologie a antropologie. 1981.

Požadavky

Podmínkou je navštěvování nebo absolvování kurzu Biologie a ekologie člověka I,II. Aktivní účast na cvičeních a vypracování kvalitních protokolů k úlohám z praktických cvičení.

Garant

RNDr. Jan Ipser, CSc.