Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie dětí a dorostu - NJ KS (KBI / 0070)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0070 - Biologie dětí a dorostu - NJ KS, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy1. Základy cytologie ? stavba buňky, dělení buněk, organismus jako celek, základyhistologie ? epitelová, pojivová, kostní, srdeční a nervová tkáň, úvod do anatomiečlověka2. Kosterní soustava ? složení a stavba kosti, spojení, růst a vývoj kostí, kostra trupu,hlavy a končetin, nemoci kostry3. Svalová soustava ? funkce, stavba a fyziologie svalu, typy svalů, svaly hlavy, krku,hrudníku, břicha, zad a končetin, nemoci svalstva4. Krev a tělní tekutiny ? funkce a složení krve, krevní tělíska, krevní skupiny, míza,oběhová soustava ? krevní oběh ? srdce, cévy, velký a malý oběh, projevy srdečníčinnosti, nemoci krve a OS5. Soustava dýchací ? horní a dolní cesty dýchací, plíce, ventilace plic, zevní a vnitřnídýchání, nemoci DS. Trávicí soustava ? dutina ústní, zuby, hltan a jícen, žaludek,tenké a tlusté střevo, játra, slinivka břišní, nemoci TS6. Přeměna látek a energií, metabolismus, živiny a vitamíny, zásady správné výživy, jejíporuchy. Kožní soustava ? funkce a stavba kůže, tělesná teplota, choroby kůže,termoregulace7. Vylučovací soustava ? ledviny a močové cesty, nemoci VS. Pohlavní soustava ?pohlavní ústrojí muže a ženy, menstruační cyklus, oplození, antikoncepce, choroby PS8. Soustava žláz s vnitřní sekrecí ? hormony. Nervová soustava ? funkce a stavba,mozek a mícha, mozkové a míšní nervy9. Vyšší nervová činnost, paměť, spánek, učení, choroby NS. Smyslová soustava ?ústrojí zraku, sluchu, rovnováhy, kožní, chuťové a čichové10. Imunita a obrana organismu. Základy genetiky člověka ? charakteristika, pojmy,chromozomy, mutace, metody lidské genetiky, genetika populací, lékařská genetika11. Ontogenetický vývoj člověka I. ? gravidita, růst a vývoj, prenatální období, porod,postnatální období ? novorozenecké a kojenecké období, období batolete, předškolnívěk12. Ontogenetický vývoj člověka II. ? školní věk, období adolescence, pubertajednotlivéfáze a změny organismu, období dospělosti, zralosti a stáří, smrt13. Zdraví a životospráva člověka ? zdraví a nemoc, její léčení, životospráva člověka,civilizační choroby, toxikománie (alkohol, kouření, drogy), člověk a prostředí

Literatura

Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-7184-867.Malá, H., Klementa, J. Biologie dětí a dorostu. Praha: SPN, 1985. DYLEVSKÝ, I. Základy anatomie a fyziologie člověka. Epava Olomouc. 1995. Müllerová, L. Základy pediatrie pro studenty učitelství. Ústí nad Labem: PF UJEP. Vokurka, M. Praktický slovník medicíny. Maxdorf Praha, 1994 a další doplněná vydání. BERÁNKOVÁ, M.,FLEKOVÁ, A.,HOLTZHAUZEROVÁ, B. První pomoc. 1.vyd. Praha, Informatorium, 2002. 194 s. ISBN 80-86073-99-8. Dylevský, I. Somatologie. Olomouc: Epava, 2001.

Garant

Mgr. Jana Trilčová