Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VK-Patobiologie živočišných buněk, tkání (KBI / 0074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBI / 0074 - VK-Patobiologie živočišných buněk, tkání, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled škodlivin tvořených v organismu nebo přicházejících ze zevního prostředí:1. Nefyziologické výkyvy teploty.2. ÚV a ionizující záření.3. Anorganické a organické toxiny.4. Volné oxidační radikály.5. Vybraná infekční agensObecné morfologické a molekulární projevy poškození živočišných buněk a tkání:6. Hypertrofické a hyperplastické reakce.7. Některé formy degenerace a buněčné smrti.8. Zánět a nádorová transformace.Obecné obranné a adaptační reakce živočišných buněk:9. "Zhášení" volných radikálů.10. Selektivní rozklad poškozených bílkovin.11. Opravná syntéza DNA.12. Exprese genů tepelného šoku a jiných tzv. časně odpovídajících genů.13.-14. Uvedené patobiologické vlivy a změny budou promítnuty do zásad správné výživy, zdravého životního stylu a prevence vybraných celospolečensky závažných onemocnění.Přehled škodlivin tvořených v organismu nebo přicházejících ze zevního prostředí:1. Nefyziologické výkyvy teploty.2. ÚV a ionizující záření.3. Anorganické a organické toxiny.4. Volné oxidační radikály.5. Vybraná infekční agensObecné morfologické a molekulární projevy poškození živočišných buněk a tkání:6. Hypertrofické a hyperplastické reakce.7. Některé formy degenerace a buněčné smrti.8. Zánět a nádorová transformace.Obecné obranné a adaptační reakce živočišných buněk:9. "Zhášení" volných radikálů.10. Selektivní rozklad poškozených bílkovin.11. Opravná syntéza DNA.12. Exprese genů tepelného šoku a jiných tzv. časně odpovídajících genů.13.-14. Uvedené patobiologické vlivy a změny budou promítnuty do zásad správné výživy, zdravého životního stylu a prevence vybraných celospolečensky závažných onemocnění.

Literatura

Rosypal S. a kol. Nový přehled biologie. 2003. Nedvídek J., Romanovský A. Obecná zoologie. UK Praha, 1990. Knoz J. Obecná zoologie. MU Brno, 1990. nullPaleček J. Biologie buňky. Základy mikroskopické cytologie. Základy mikroskopické histologie. -UK Praha. 2000. Kubišta V. Buněčné základy životních dějů. 1998. Silbernagl R. Color Atlas of Pathophysiology. 2000. Nečas O. a kol. Obecná biologie. 2000. R. Reid and F. Roberts. Pathology Illustrated. 2005. Beneš K. Úvod do biologie buňky (skriptum), Jč. Univ., Č. Budějovice. 1994. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí nad Labem., 1998.

Garant

doc. MUDr. Vladislav Mareš, DrSc.